Blindtarmvedhenget.

Blindtarmvedhenget (appendix vermiformis). Illustrasjonen viser de forskjellige posisjonene det kan ha, og som det er viktig for kirurgen å kjenne til. 1. Nedhengende i bekkenet. 2. Oppstigende bak tykktarmen. 3. Utover bak tykktarmen. 4. Innover mot bukhulen.

Av /KF-arkiv ※.

Blindtarmvedhenget er en utvekst fra blindtarmens (caecum) nedre bakside, i den nederste høyre delen av bukhulen. Det blyanttykke vedhenget, som i dagligtale bare kalles «blindtarmen», er om lag 5–10 cm langt og 0,5–1 cm tykt, selv om både størrelse og leie kan variere betydelig. Ikke sjelden har det bunnen opp. Hos nyfødte ligger blindtarmvedhenget som en trakt under blindtarmen. Det er forbundet til denne ved et krøs (mesoappendix), hvor det går en liten blodåre.

Faktaboks

Også kjent som
appendix vermiformis

Veggen i vedhenget er bygd opp som den øvrige tarmen, men er særlig rik på lymfatisk vev av samme slag som mandlene (tonsillae) i svelget, slik at blindtarmvedhenget kan sies å inngå i kroppens forsvarssystem mot infeksjon. Det er derfor også blitt kalt «tarmtonsillen».

Akutt infeksjon i blindtarmvedhenget, blindtarmbetennelse (appendisitt), forekommer hyppig, og operativ fjerning av dette organet (appendektomi) hører til kirurgenes vanligste inngrep. Det kan fjernes uten at det får betydning for den øvrige organismen. Blindtarmvedhenget projiserer seg på det såkalte «Lanz' punkt», som er punktet mellom høyre andre og tredje del av en linje mellom begge hoftebensspisser. Se også McBurneys punkt.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

skrev Anna Bråthen

Betyr det at blindtarm vedhenget har ingen oppgaver i fordøyelsen?

svarte Per Holck

Nei, ikke for selve fordøyelsen, men det er et lymfatisk organ med stort innhold av lymfefollikler i veggen. Denne funksjonen kan imidlertid overtas av andre tarmavsnitt ved appendektomi. Hilsen Per Holck

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg