Blindtarmvedhenget er en utvekst fra blindtarmens nedre bakside, i den nederste høyre delen av bukhulen. Det blyanttykke vedhenget, som i dagligtale bare kalles «blindtarmen», er om lag 5–10 cm langt og 0,5–1 cm tykt, selv om både størrelse og leie kan variere betydelig. Ikke sjelden har det bunnen opp. Hos nyfødte ligger blindtarmvedhenget som en trakt under blindtarmen. Det er forbundet til denne ved tarmkrøset, hvor det går en liten blodåre.

Veggen er bygd opp som den øvrige tarmen, men er særlig rik på lymfatisk vev, av samme slag som mandlene (tonsillae) i svelget, slik at blindtarmvedhenget kan sies å inngå i kroppens forsvarssystem mot infeksjon. Det er derfor blitt kalt «tarmtonsillen».

Akutt infeksjon i blindtarmvedhenget, blindtarmbetennelse (appendicitt), forekommer hyppig, og operativ fjerning av dette organet (appendektomi) hører til kirurgenes vanligste inngrep. Det kan fjernes uten at det får betydning for den øvrige organismen. Blindtarmvedhenget projiserer seg på det såkalte «Lanz-punkt», som er høyre tredjedel på en linje mellom begge hoftebensspisser. Se også McBurneys punkt.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

27. september 2018 skrev Anna Bråthen

Betyr det at blindtarm vedhenget har ingen oppgaver i fordøyelsen?

2. oktober 2018 svarte Per Holck

Nei, ikke for selve fordøyelsen, men det er et lymfatisk organ med stort innhold av lymfefollikler i veggen. Denne funksjonen kan imidlertid overtas av andre tarmavsnitt ved appendektomi.
Hilsen Per Holck

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.