Tykktarm.

Tykktarm. Skjematisk fremstilling av tykktarmen, som er den siste delen av den rørformede fordøyelseskanalen og strekker seg fra enden av tynntarmen og til endetarmsåpningen.

Av /KF-arkiv ※.

Blindtarmen er tykktarmens første del. Den begynner «blindt» som en pose nede i høyre del av bukhulen. Omtrent 6–8 centimeter opp over bunnen munner tynntarmen inn i tykktarmen gjennom en ventillignende åpning (Bauhins klaff).

Faktaboks

Også kjent som
latin: coecum

I dagligtalen kaller vi blindtarmvedhenget (appendix vermiformis) ofte for «blindtarmen». Blindtarmsvedhenget finnes ofte på blindtarmens bakside, men flere varianter av beliggenheten kan forekomme. Det er i blindtarmsvedhenget av blindtarmbetennelser starter.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

skrev Yngve Gauslå

Dette var svært magert. Jeg håper at denne artikkelen blir utvidet med kunnskap om blindtarmens funksjon eller mangel på funksjon, dens funksjon hos planteetende dyr og hvorfor den hos mennesket er blitt overflødig. Har kjøttetende dyr blindtarm?

svarte Per Holck

Kjære Sedna,jeg tror du blander sammen "blindtarm" og "blindtarmsvedhenget". Selve blindtarmen (coecum) er bare en liten del av tykktarmen, med samme funksjon som denne. Blindtarmsvedhenget (som vanligvis - feilaktig - bare kalles "blindtarmen") er beskrevet i en egen artikkel, hvor også funksjonen nevnes. Under utarbeidelsen av bokens mange artikler var det dessverre ikke anledning til å gjøre disse altfor omfattende, og ytterligere kunnskap om "blindtarmsvedhenget" (appendix vermiformis), som det vel er det du mener her, må nok søkes i større lærebøker.Med vennlig hilsen,Per Holck,prof., dr.med.

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg