Blodtomt felt er et operasjonsfelt der blodtilførselen midlertidig er stoppet. Hensikten er å holde operasjonssåret helt tørt underveis i inngrepet. Dette sikrer god oversikt mens operasjonen gjennomføres. For å stoppe blodtilførselen til hånden kan man for eksempel bruke en oppblåsbar blodtrykksmansjett på overarmen. Mansjetten klemmer så hardt på arterien at blodet ikke kommer gjennom. Man slipper opp blodtomheten før huden sys igjen, slik at man kan sørge for at det ikke blør etterpå.

Blodtomhet er smertefullt, og særlig vondt er det akkurat der man strammer noe rundt den delen av kroppen. Det er derfor nødvendig at området er godt bedøvd eller at pasienten er i generell anestesi (narkose).

Det er begrenset hvor lenge kroppsdelen tåler blodtomhet, men beina kan tåle opptil to timer. Det kan oppstå komplikasjoner etter blodtomhet. Det vanligste er smerter der blodtrykksmansjetten var. Det kan også oppstå nerveskade (midlertidig eller varig), vevsskade på grunn av manglende blodforsyning eller blodpropp.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg