cis-fettsyre

Denne figuren viser oljesyre, den naturlig forekommende cis-formen, og elaidinsyre, trans-formen. Elaidinsyre er det vanligste transfettet i herdete, vegetabilske fettstoffer.
Trans- og cis-form
Av .

Artikkelstart

En cis-fettsyre er den isomere formen av umettede fettsyrer der hydrogenatomene er plassert på samme side av et plan gjennom dobbeltbindingen. I romperspektiv vil fettsyren se vridd ut.

De fleste umettede fettsyrer forekommer naturlig i cis-form, mens transfettsyrer dannes under hydrogenering, eller herding. Strukturen har betydning både ernæringsmessig og for fettets funksjonelle egenskaper i næringsmiddelproduksjon. Ernæringsmessig anbefales cis-formen, fordi transfettsyrene har vist seg å kunne bidra til utvikling av hjerte- og karsykdommer.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg