Trans- og cis-form
Denne figuren viser oljesyre, den naturlig forekommende cis-formen, og elaidinsyre, trans-formen. Elaidinsyre er det vanligste transfettet i herdete, vegetabilske fettstoffer.
Trans- og cis-form
Av .

En cis-fettsyre er den isomere formen av umettede fettsyrer der hydrogenatomene er plassert på samme side av et plan gjennom dobbeltbindingen. I romperspektiv vil fettsyren se vridd ut.

De fleste umettede fettsyrer forekommer naturlig i cis-form, mens transfettsyrer dannes under hydrogenering, eller herding. Strukturen har betydning både ernæringsmessig og for fettets funksjonelle egenskaper i næringsmiddelproduksjon. Ernæringsmessig anbefales cis-formen, fordi transfettsyrene har vist seg å kunne bidra til utvikling av hjerte- og karsykdommer.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg