Transfettsyrer, umettede fettsyrer som inneholder én eller flere dobbeltbindinger i transposisjon, det vil si plassert på hver sin side av et plan gjennom dobbeltbindingen. Dobbeltbindingen i umettede fettsyrer forekommer vanligvis i cisform, det vil si at hydrogenatomer er plassert på samme side av dobbeltbindingen.

Transfettsyrer har høyere smeltepunkt enn cis-umettede fettsyrer og får derved fysikalske egenskaper mer lik mettede fettsyrer. Transfettsyrer dannes i vommen hos drøvtyggere, og kan også dannes ved industriell herding (se herdet fett) av plante- og fiskeoljer. I margarinindustrien herdes oljer, det vil si at umettede fettsyrer tilføres hydrogen og endres til mettede fettsyrer slik at konsistensen blir fastere og harskning forhindres. Dersom fettsyrene herdes ufullstendig, vil en del av dobbeltbindingene mettes, mens en del vil omdannes fra cis- til transform.

Tidligere kunne margarin inneholde betydelige mengder transfett som følge av at delvis hydrogenering ble brukt som metode, men prosessene er nå endret, og margarin og annet herdet fett produsert i Norge og mange andre land inneholder derfor ikke lenger transfett.

Transfettsyrer absorberes og metaboliseres i organismen som andre fettsyrer. Hovedmengden av transfettsyrer i kosten er enumettede av ulik lengde og med ulik posisjon for dobbeltbindingen. De viktigste kildene er herdet og prosessert fett, meieriprodukter og fettrikt kjøtt fra lam og storfe.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.