transfettsyrer

Transfettsyrer er umettede fettsyrer som inneholder én eller flere dobbeltbindinger plassert på hver sin side av et plan gjennom dobbeltbindingen (i trans-posisjon). Til vanlig forekommer dobbeltbindingen i umettede fettsyrer i cis-form, det vil si at hydrogenatomer er plassert på samme side av dobbeltbindingen.

Egenskaper

Transfettsyrer har høyere smeltepunkt enn cis-umettede fettsyrer og får derved fysikalske egenskaper mer lik mettede fettsyrer.

Fremstilling

Transfettsyrer dannes i vommen hos drøvtyggere, og kan også dannes ved industriell herding (se herdet fett) av plante- og fiskeoljer.

I margarinindustrien herdes oljer, det vil si at umettede fettsyrer tilføres hydrogen og endres til mettede fettsyrer slik at konsistensen blir fastere og harskning forhindres. Dersom fettsyrene herdes ufullstendig, vil en del av dobbeltbindingene mettes, mens en del vil omdannes fra cis- til trans-form. Tidligere kunne margarin inneholde betydelige mengder transfett fordi at man utførte delvis hydrogenering, men prosessene er nå endret. Margarin og annet herdet fett produsert i Norge og mange andre land inneholder derfor ikke lenger transfett.

Transfettsyrer absorberes og metaboliseres i organismen som andre fettsyrer. Hovedmengden av transfettsyrer i kosten er enumettede av ulik lengde og med ulik posisjon for dobbeltbindingen. De viktigste kildene er herdet og prosessert fett, meieriprodukter og fettrikt kjøtt fra lam og storfe.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg