Herdet fett, dannes når umettede fettsyrer omdannes til mettede fettsyrer. Denne dannelsen kan skje ved en industriell prosess som kalles herding. Den samme herdingsprosessen skjer naturlig i vommen til drøvtyggere under fordøyelsesprosessen. I industrien benyttes plante- og fiskeoljer til herding. Hydrogen tilføres under høyt trykk og ved høy temperatur i nærvær av en katalysator. Ved herding kan flytende olje overføres til fastere fett, f.eks. margarin. Ved fullherding omdannes alle umettede fettsyrer til mettede fettsyrer. Ved delvis herding, som tidligere var benyttet i forbindelse med margarinproduksjon, vil endel av de umettede fettsyrene omdannes til transfettsyrer. Fordi disse fettsyrene har vist seg å ha ugunstige effekter på blodfettstoffene er denne prosessen nå forlatt i Norge.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.