Coma diabeticum, dyp bevisstløshet hos pasienter med diabetes mellitus forårsaket av for lavt eller kraftig forhøyet blodsukker.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

3. oktober 2013 skrev Eva Kofoed

Jeg er lege og underviser på sykepleierhøgskole. En student har spurt meg hvorfor Coma diabeticum i Store medisinske leksikon defineres som:
Coma diabeticum, dyp bevisstløshet hos pasienter med diabetes mellitus (sukkersyke) forårsaket av for lavt eller kraftig forhøyet blodsukker.

når
diabetescoma defineres som:
Diabeteskoma, bevisstløshet som skyldes høyt blodsukker hos en person med diabetes mellitus.

Denne forskjel i definisjon av to så enslydende begreper finner vi ikke i våre lærerbøker eller i Store norske leksikon.
Kan dere vennligst hjelpe oss videre på vei med disse begrepene. Vi er mest opptatt av hvordan disse begreper benyttes i klinikken. Det er især det at dere definerer Coma diabeticum som både kan være forårsaket av for lavt blodsukker og for høyt blodsukker. Vi vet at for lavt blodsukker også kan medføre nevroglykopen coma men trodde dette da hadde en sin egen betegnelse?
Med vennlig hislen
Eva Kofoed
høgskolelektor og lege

3. oktober 2013 skrev Ida Jackson

Kjære Eva!

Takk for relevant og innsiktsfullt spørsmål. Redaksjonen og fagansvarlig Jens Petter Berg skal komme tilbake med et ordentlig svar så raskt vi kan.

Vennlig hilsen
Ida Jackson
Informasjonssjef

7. oktober 2013 svarte Jens Petter Berg

Hei

Takk for spørsmål og innspill! Definisjonsmessig er coma diabeticum en tilstand av dyp bevisstløshet hos en person med diabetes mellitus slik det er beskrevet i artikkelen. Årsaksmessig kan det skilles mellom koma på grunn av lav (hypoglykemi) og høy (hyperglykemi) konsentrasjon av glukose i blodet (blodsukker). Det hyperglykemiske koma kan videre deles inn i ketotisk og non-ketotisk coma diabeticum; det vil si om koma er ledsaget av økt konsentrasjon av ketonlegemer i blodet.

Artikkelen om 'diabeteskoma' skal derfor redigeres slik at den inkluderer koma på grunn av lavt blodsukker.

Vennlig hilsen
Jens Petter Berg

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.