blodsukker

Strukturformel for glukose.

Glukose
Av /KF-arkiv ※.

Blodsukker er den del av organismens glukose (sukker) som sirkulerer med blodet. I blodet fraktes glukosen til ulike vev der den brukes som energi og som råstoff for produksjon av diverse stoffer. Hjernen og de røde blodcellene kan ikke unnvære glukose. Et omfattende reguleringssystem sørger for at blodsukkeret holdes på et nivå som er tilstrekkelig for disse vevene.

Faktaboks

også kjent som:
blodglukose

Konsentrasjonen av glukose i blodet hos mennesker er normalt omkring 4–6 millimol per liter (mmol/L), men kan etter et måltid med karbohydrater stige til omkring 7 mmol/L. Under lengre faste faller nivået til 3–4 mmol/L.

Hormonet insulin er sentralt i reguleringen av blodsukkernivået. Insulin øker musklenes og fettcellenes opptak av glukose fra blodet, øker nedbrytingen av glukose, og øker oppbyggingen av glykogen og fett fra glukose. Insulin produseres i bukspyttkjertelen og utskillelsen stimuleres av økt glukosenivå i blodet.

Lavt blodsukker

Ved lav glukosekonsentrasjon i blodet, hypoglykemi, senkes insulinnivået, mens utskillelsen av hormonene glukagon og adrenalin øker. Disse endringene fører til at opptaket av glukose fra blodet til muskel- og fettvev hemmes, mens tilførselen av glukose til blodet øker ved nedbrytning av glykogen og ved nydannelse av glukose i leveren (se glukoneogenese). Ved hypoglykemi av flere timers varighet bidrar også hormonene kortisol og veksthormon til å øke glukosekonsentrasjonen i blodet.

Høyt blodsukker

For høy glukosekonsentrasjon i blodet, hyperglykemi, kan oppstå dersom bukspyttkjertelen ikke klarer å produsere nok insulin, eller dersom insulinet ikke har god nok effekt i målorganene (insulinresistens). For å finne ut om blodsukkernivået har vært forhøyet over tid måler man HbA1c, som er den andelen av hemoglobin som har bundet glukose til seg. HbA1c reflekterer det gjennomsnittlige blodsukkernivået de siste fire til tolv ukene. Diabetes foreligger dersom man i gjentatte blodprøver har én eller flere av følgende:

  • HbA1c minst 48 mmol/mol (6,5 prosent) eller
  • blodsukker minst 7,0 mmol/L i fastende blodprøve eller
  • blodsukker minst 11,1 mmol/L to timer etter en sukkerbelastningstest med inntak av 75 gram glukose oppløst i vann

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg