Blodsukker, den del av organismens glukose som sirkulerer med blodet. Konsentrasjonen ligger hos mennesket normalt på 4,5–5,5 mmol/l (80–100 mg/100 ml), men stiger etter et karbohydratmåltid til 6,7–7,2 mmol/l (120–130 mg/100 ml). Under lengre faste faller nivået til 3,3-3,9 mmol/L (60–70 mg/100 ml). Blodglukosen tjener som en av energibærerne for organismens forskjellige vev og som råstoff for deres biosynteser. Hjernen og de røde blodcellene kan ikke unnvære glukose. Et omfattende reguleringssystem sørger for at blodglukosen holdes på et nivå som er tilstrekkelig for disse vevene.

Hormonet insulin er helt sentralt i reguleringen av blodglukosenivået. Det øker musklenes og fettcellenes opptak av glukose fra blodet, øker nedbrytingen av glukose til CO2 og vann, og oppbyggingen av glykogen og fett fra glukose. Insulin produseres i bukspyttkjertelen og utskillelsen er direkte regulert av glukosenivået i blodet. Lav glukosekonsentrasjon, hypoglykemi, fører til senket nivå av insulin. Dermed hemmes opptaket av glukose fra blodet til muskel- og fettvev. Dette leder til økt tilførsel til blodet av fettsyrer, et alternativt brennstoff, og metabolismen av disse vil ytterligere bremse opptaket av glukose. Hypoglykemi fører videre til økt utskillelse av hormonene adrenalin og glukagon, som stimulerer tilførselen av glukose til blodet fra glykogen, som nedbrytes. Hypoglykemi fører videre, via økt utskillelse av hypofysehormonet ACTH som igjen fører til økt glukocorticoidproduksjon. Disse hormonene stimulerer nysyntesen av glukose fra andre stoffer (se glukoneogenese).

Dersom blodglukosen overstiger 9,5-10 mmol/L (170–180 mg/100 ml), hyperglykemi, skilles det ut glukose i urinen. Dette er et tegn på sukkersyke, diabetes mellitus, som skyldes mangel på insulin eller insulineffekt. Normalt nås ikke dette nivået, idet glukose etter et karbohydratmåltid fjernes fra blodet under syntese av glykogen og fett. Det forhøyede nivået av insulin som ledsager økningen i glukosekonsentrasjon er en viktig del av denne mekanismen.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.