Ketoacidose er en tilstand der blodet er surt (har unormalt lav pH) som følge av høyt nivå av ketonlegemer. Fordi det som gjør blodet surt er et produkt av metabolismen, kalles tilstanden en metabolsk acidose. De tre vanligste ketonlegmene er acetoacetat, beta-hydroksybutyrat og aceton. Leveren kan produsere disse i store mengder i enkelte situasjoner:

Faktaboks

Uttale
ketoacidˈose

I disse situasjonene vil lavt nivå av insulin aktivere enzymet hormonsensitiv lipase, som bryter ned fett til frie fettsyrer og glyserol, altså en type lipolyse. Fettsyrene fraktes via blodbanen til levercellene, der de omdannes til ketonlegemer. Omdanningen til ketonlegemer stimuleres av mangel på insulin, ofte kombinert med høyt nivå av hormonet glukagon.

Ketonlegemene kan brukes som energi når det er lite glukose tilgjengelig i blodet. Særlig er hjernen avhengig av ketonlegemer som energi når blodsukkeret er lavt. Men høyt nivå av ketonlegemer vil føre til at blodet blir surt (acidose).

Symptomer

Ketoacidose ved faste er vanligvis mild, mens ketoacidose ved diabetes kan gi uttalte symptomer: kvalme, oppkast, magesmerter, tørste og økt vannlating. Ved alvorlig grad av ketoacidose oppstår redusert bevissthet og koma.

Diagnose

Diagnosen ketoacidose stilles ved måling av lavt nivå av bikarbonat og lav pH i blodet kombinert med påvisning av ketonlegemer i urinprøve eller blodprøve.

Behandling og prognose

Behandlingen avhenger av årsak. Ved diabetisk ketoacidose er det viktig med rask behandling med tilførsel av intravenøs væske og insulin og korrigering av forstyrrelser i blodets saltinnhold. Ketoacidose ved faste og alkoholinntak er som regel lettgradig, mens ketoacidose ved diabetes kan være uttalt og livstruende hvis den ikke behandles raskt.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg