Hypoglykemi er unormalt lav konsentrasjon av glukose (sukker) i blodet. Personer med diabetes som behandles med insulin eller insulinfrisettende tabletter (for eksempel sulfonylurea), kan få for lavt blodsukker. Blodsukkerverdien er et resultat av en balanse mellom blant annet insulinnivået i blodet, graden av fysisk aktivitet og inntak av mat.

Faktaboks

Etymologi
av gresk hypo, ‘under, for lite’, og glykys, ‘søt’

Årsaker

De fleste tilfellene med lavt blodsukker forekommer hos personer med diabetes som bruker insulin eller sulfonylurea. Blodsukkeret kan bli lavt hvis dosen av disse blodsukkersenkende medikamentene er større enn kroppen trenger i øyeblikket, for eksempel på grunn av en uforutsett økning i den fysiske aktiviteten eller utsettelse av et måltid.

I sjeldne tilfeller sees unormalt lavt blodsukker hos personer uten diabetes. Blant årsakene er:

Føling

Når blodsukkeret blir lavt, typisk under 4 mmol/l, opptrer symptomer som følge av at det sympatiske nervesystemet aktiveres. Vanlige symptomer er hjertebank, svette, skjelving, uro, sult og angst. Ved enda lavere blodsukker blir konsentrasjonsevnen og andre kognitive funksjoner svekket som følge av at hjernen får for liten tilførsel av glukose. Det å oppleve symptomer på at blodsukkeret er for lavt, kalles føling. Ved lett føling forsvinner symptomene i løpet av 10-20 minutter etter inntak av sukker, for eksempel 10-15 gram sukker i form av søt drikke, druesukkertabletter, honning, sukkerbiter eller frukt.

Insulinsjokk

I de alvorligste tilfellene kan hypoglykemi føre til kramper og bevisstløshet fordi hjernen får for liten tilførsel av glukose. Alvorlig hypoglykemi med bevisstløshet kalles insulinsjokk eller hypoglykemisk koma. Tilstanden krever øyeblikkelig behandling med glukagon som injeksjon eller nesespray, eller med glukose intravenøst.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg