Hypoglykemi er unormalt lav konsentrasjon av sukker i blodet. Diabetikere som behandles med insulin eller insulinfrisettende tabletter (sulfonylurea), kan få for lavt blodsukker. Blodsukkerverdien er et resultat av en balanse mellom insulinnivået i blodet, graden av fysisk aktivitet og inntak av mat.

De fleste tilfellene av episoder med lavt blodsukker skyldes en uforutsett økning i den fysiske aktiviteten eller utsettelse av tidspunktet for et måltid. I sjeldne tilfeller sees lavt blodsukker også som et resultat av overdosering med insulin.

Når blodsukkeret synker under 4 mmol/l, opptrer det en reduksjon i kognitive funksjoner som konsentrasjonsevne og regneferdighet. Diabetikeren selv behøver ikke å erkjenne dette. Hvis blodsukkeret faller ytterligere under 3 mmol/l, opptrer føling (insulinføling). Dette er en varselreaksjon som forteller diabetikeren at noe må gjøres for å heve blodsukkeret.

Varselsymptomene er forårsaket av en aktivering av det adrenerge nervesystem, og ofte opptrer hjertebank, svette, skjelving, uro, sult og angst. Dersom diabetikeren på dette tidspunktet inntar 5 til 10 gram glukose, i form av for eksempel glukosetabletter, sukkerbiter, melk eller brus, og deretter en skive brød, forsvinner symptomene i løpet av 10 til 15 minutter.

Dersom følingssymptomene ignoreres eller ikke erkjennes, synker ofte blodsukkeret ytterligere med insulinsjokk som resultat. Dette er en sentralnervøs fase (nevrohypoglykemi) som innebærer at diabetikeren blir uklar, får nedsatt bevissthet og eventuelt kan bli bevisstløs. Kramper og lammelser kan også opptre.

Behandlingen ved insulinsjokk er glukagon intramuskulært eller helst glukose intravenøst.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.