hypoglykemi

Artikkelstart

Hypoglykemi er unormalt lav konsentrasjon av sukker i blodet. Diabetikere som behandles med insulin eller insulinfrisettende tabletter (sulfonylurea), kan få for lavt blodsukker. Blodsukkerverdien er et resultat av en balanse mellom insulinnivået i blodet, graden av fysisk aktivitet og inntak av mat.

Faktaboks

Etymologi
av gresk hypo, ‘under, for lite’, og glykys, ‘søt’

Årsak

De fleste tilfellene av episoder med lavt blodsukker skyldes en uforutsett økning i den fysiske aktiviteten eller utsettelse av tidspunktet for et måltid. I sjeldne tilfeller sees lavt blodsukker også som et resultat av overdosering med insulin.

Insulinføling

Når blodsukkeret synker under 4 mmol/l, opptrer det en reduksjon i kognitive funksjoner som konsentrasjonsevne og regneferdighet. Diabetikeren selv behøver ikke å erkjenne dette. Hvis blodsukkeret faller ytterligere under 3 mmol/l, opptrer føling (insulinføling). Dette er en varselreaksjon som forteller diabetikeren at noe må gjøres for å heve blodsukkeret.

Varselsymptomene er forårsaket av en aktivering av det adrenerge nervesystem, og ofte opptrer hjertebank, svette, skjelving, uro, sult og angst. Dersom diabetikeren på dette tidspunktet inntar 5 til 10 gram glukose, i form av for eksempel glukosetabletter, sukkerbiter, melk eller brus, og deretter en skive brød, forsvinner symptomene i løpet av 10 til 15 minutter.

Insulinsjokk

Dersom følingssymptomene ignoreres eller ikke erkjennes, synker ofte blodsukkeret ytterligere med insulinsjokk som resultat. Dette er en sentralnervøs fase (nevrohypoglykemi) som innebærer at diabetikeren blir uklar, får nedsatt bevissthet og eventuelt kan bli bevisstløs. Kramper og lammelser kan også opptre.

Behandlingen ved insulinsjokk er glukagon intramuskulært eller helst glukose intravenøst.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg