Corpus geniculatum laterale er en reléstasjon i synsbanen, hvor utløperne (axonene) fra netthinnens ganglieceller danner forbindelser (synapser) med de nervecellene som danner siste ledd i synsbanen (radiatio optica).

Faktaboks

Også kjent som

CGL

CGL er oppbygget av seks cellelag, hvor bestemte områder mottar impulser fra spesielle netthinneområder og sender impulser til bestemte områder i synsbarken.

I CGL skjer det en bearbeiding og fordeling av impulsene samt en viss samordning av impulsene fra høyre og venstre øye. CGL mottar cirka 1,2 millioner nervefibre, mens cirka 5 millioner fibre forlater CGL, som ligger på den bakre, ytre siden av midthjernen (mesencephalon).

Skader av corpus geniculatum laterale vil medføre synsfeltdefekter på motsatt side: Skade i venstre CGL gir synsfeltutfall til høyre i begge øyne, og skade i høyre CGL gir venstresidige utfall. Dette kalles homonyme synsfeltutfall, og er typisk for skader i synsbanene bak synsnervekrysningen.

CGL-skader er ganske sjeldne, og er som regel fremkalt av blødninger eller sviktende blodtilførsel.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg