Synsfelt er det området som man kan oppfatte lysinntrykk fra når øynene har konstant blikkretning, det vil si den delen av omgivelsene som øyet oppfatter når både øynene og hodet holdes i ro. Synsfeltet for hvert øye strekker seg til nesten 90 grader på utsiden (tinningsiden) av fiksasjonspunktet (punktet som blikket er rettet mot), mens det er noe mindre på nesesiden. Temporalt synsfelt = synsfeltet på tinningssiden. Nasalt synsfelt = synsfeltet på nesesiden.

Undersøkelse av synsfeltet kalles perimetri.

Synsstyrken faller raskt fra fiksasjonspunktet utover mot den perifere delen av synsfeltet, fordi følsomheten i netthinnen er størst i den gule flekk, som man retter mot fiksasjonspunktet. Følsomheten avtar sterkt utover mot de perifere delene av netthinnen, de delene som mottar synsinntrykkene fra den perifere delen av synsfeltet. Store gjenstander oppfattes imidlertid perifert i synsfeltet, særlig hvis de er i bevegelse.

Alle har en blind flekk i synsfeltet cirka 15 grader ut til siden (temporalt) for hvert øye, svarende til synsnervehodets (papillens) plassering på øyebunnen. Dette skyldes at det ikke er lysoppfattende sanseceller på papillen.

Et intakt synsfelt er avgjørende for at man skal kunne orientere seg i omgivelsene, og for at man kan reagere normalt på ting som dukker opp utenfor blikkretningen, for eksempel en bil. Ved noen øyesykdommer kan man miste det meste av synsfeltet, slik at man bare sitter igjen med den sentrale delen av synsfeltet, kikkertsyn eller tunnelsyn. Individer med kikkertsyn i begge øyne er sterkt sosialt og yrkesmessig handikappet, og har ikke minst store vansker med å ferdes i ulendte eller sterkt trafikkerte omgivelser, selv om synsstyrken / visus kan være normal på begge øyne.

Sykdommer i selve øyet, synsnerven eller synsbanene på deres vei bakover mot bakre del av hjernen kan gi karakteristiske utfall i synsfeltet. På grunn av deres lange løp i kraniehulen rammes synsbanene ofte av sykdomsprosesser i hjernen, og ved å undersøke synsfeltet kan man ofte temmelig sikkert fastslå beliggenheten av en slik sykdomsprosess. Ved sykdommer som grønn stær og betennelse i synsnerven sees karakteristiske områder i synsfeltet hvor synet er mer eller mindre nedsatt, såkalte skotomer.

Ved skader foran eller bak synsnervekrysningen, eller i selve krysningen, vil det oppstå defekter i det ene øyets eller begge øynenes synsfelt. En skade av det ene øyet eller den ene synsnerven foran synsnervekrysningen vil gi defekt bare i det ene øyets synsfelt. Hvis det derimot er selve synsnervekrysningen eller synsbanene bakenfor som er rammet, vil man gjerne finne synsfeltutfall i den ene halvdelen av begge øynenes synsfelt. Hvis hele den ene halvdelen av ett eller begge øynes synsfelt er falt bort, kalles dette hemianopsi.

Ved en skade i synsnervekrysningen, for eksempel som følge av trykk fra en svulst i hypofysen, vil først og fremst de kryssende nervetrådene fra de indre netthinnehalvdelene bli skadet. Det vil medføre synsfeltdefekter i begge de ytre halvdelene av synsfeltet, altså høyre halvdel av høyre øyes synsfelt, og venstre halvdel av venstre øyes synsfelt (bitemporale synsfeltutfall).

I motsetning til dette vil en lesjon i den ene synsbanen bakenfor synsnervekrysningen føre til synsfeltutfall i samme side av de to øynes synsfelt (homonyme synsfeltutfall). Hvis for eksempel hele høyre synsfelthalvdel mangler i begge øyne, foreligger en høyresidig homonym hemianopsi. En pasient med hemianopsi er som regel klar over at det er noe galt med synet, men tror som oftest at det bare er synet på det ene øyet som er blitt svekket. Vedkommende har gjerne problemer med å lese, fordi det er vanskelig å følge linjene hvis høyre halvdel av synsfeltet er blindt, eller fordi det er vanskelig å finne begynnelsen av den følgende linjen hvis venstre halvdel av synsfeltet er blindt.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.