Dødsattest er en attestasjon på at et menneske er avgått ved døden. Legen som har med et dødsfall å gjøre, har lovfestet plikt til å fylle ut slik attest. Elektronisk melding av dødsfall og dødsårsak er innført fra 2022. Meldingen inneholder avdødes personalia (navn, personnummer og så videre), opplysning om tid og sted for dødsfallet, om spesielle omstendigheter ved dødsfallet og dødsårsaken.

Faktaboks

Også kjent som

legeerklæring om dødsfall, dødsmelding

Politiet skal ha melding om dødsfall dersom det er mistanke om unaturlig dødsfall, slik som drap, selvdrap, ulykke, arbeidsulykke, narkotikarelatert død, død ved medisinsk feil, plutselig uventet død med ukjent årsak, dødsfall i arrest eller funn av ukjent lik. Den legen som har hatt med et unaturlig dødsfall å gjøre har plikt til straks å melde dødsfallet muntlig til politiet samt å ettersende skriftlig melding. Ved mistanke om straffbart forhold bak dødsfallet har også avdødes nærmeste familie meldeplikt overfor politiet.

Ved kremasjon eller utførsel av den døde til utlandet, må dødsfallet være meldt til offentlige myndigheter.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg