Datasyke er en tidligere betegnelse for forskjellige diffuse tilstander som kan opptre hos personer som arbeider ved dataskjerm. De første årene PC-er kom inn i arbeidslivet, ble det rapportert en del plager som arbeidstakerne forbandt med å sitte ved en slik maskin. Dette dreide seg om hudplager, diffuse allmenne plager og muskel- og skjelettplager.

Hudplager

Hudplagene hadde sannsynligvis sammenheng med at de eldste skjermene hadde et kraftig elektromagnetisk felt rundt seg, slik at støv lett ble trukket mot disse. Feltene rundt disse skjermene er betydelig redusert i dag, og problemet er mindre.

Diffuse allmenne plager

De diffuse allmenne plagene som er beskrevet, som hodepine, tretthet, svimmelhet og konsentrasjonsvansker, tilskrives en tilstand som populært kalles for overfølsomhet for elektriske felt (el-overfølsomhet eller el-allergi). Det er betydelig faglig uenighet om denne tilstanden og hva den skyldes, om den i det hele tatt eksisterer. Problemet er til dels at arbeid ved en PC også inneholder andre elementer som kan påvirke helsen negativt enn det å bli eksponert for elektriske felt. Man utsettes blant annet for stillesittende arbeid der stressnivået kan være høyt.

Plager i bevegelsesapparatet

Muskel- og skjelettplager i forbindelse med arbeid ved PC skyldes at arbeidet ofte kan gi ensidig belastning på muskler og sener. Uttrykket «musesyke» er for eksempel brukt om forskjellige typer og grader av senebetennelser i håndledd/underarm, der man har gått over til å bruke datamus. Denne uvante bevegelsen kan hos disponerte individer gi slike plager. Musesyke og lignende muskel- og skjelettplager kan forebygges ved riktig tilpasning av arbeidsplassen og regelmessige pauser.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg