datasyke

Datasyke, tidligere betegnelse for forskjellige diffuse tilstander som kan opptre hos personer som arbeider ved dataskjerm. De første årene personlige datamaskiner (PC) kom inn i arbeidslivet, ble det rapportert en del plager som arbeidstakerne forbandt med å sitte ved en slik maskin. Dette dreide seg om hudplager, diffuse allmenne plager og muskelskjelettplager.

Faktaboks

Også kjent som

cybersyke

Hudplagene hadde sannsynligvis sammenheng med at de eldste skjermene hadde et kraftig elektromagnetisk felt rundt seg, slik at støv lett ble trukket mot disse. Feltene rundt disse skjermene er betydelig redusert i dag, og problemet er mindre.

De diffuse allmenne plager som er beskrevet, som hodepine, tretthet, svimmelhet og konsentrasjonsvansker, tilskrives en tilstand som populært kalles for overfølsomhet for elektriske felt (el-overfølsomhet eller el-allergi). Det er betydelig faglig uenighet om denne tilstanden og hva den skyldes, om den i det hele tatt eksisterer. Problemet er til dels at arbeid ved en PC også inneholder andre elementer som kan påvirke helsen negativt enn det å bli eksponert for elektriske felt. Man utsettes bl.a. for stillesittende arbeid der stressnivået kan være høyt.

Muskelskjelettplager i forbindelse med arbeid ved PC skyldes at arbeidet ofte kan gi ensidig belastning på muskler og sener. Uttrykket «musesyke» er f.eks. brukt om forskjellige typer og grader av tendinitter i håndledd/underarm, der man har gått over til å bruke mus under inntasting av data og skrift. Denne uvante bevegelsen kan hos disponerte individer gi slike plager. Musesyke og lignende muskelskjelettplager kan forebygges ved riktig tilpasning av arbeidsplassen og regelmessige pauser.

Se også musesyke, ergonomi.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg