seneskjedebetennelse

Seneskjedebetennelse er en betennelsestilstand i en sene og dens skjede. Utløses oftest av feilbelastning eller overbelastning av senen, men forekommer også som ledd i revmatiske sykdommer som slitasjegikt og leddgikt. Kan i sjeldne tilfeller skyldes bakterieinfeksjon.

Faktaboks

Også kjent som
senebetennelse, peritendinitt, tendinitt, tendovaginitt, tenosynovitt

Når betennelsen skyldes overanstrengelse, utvikles det en irritasjonstilstand i hinnene i seneskjeden. Disse fortykkes, og det kan dannes fibrinbelegg som skurrer mot hverandre og gir en svak, knirkende lyd når senen beveges. Tilstanden gir smerter og ømhet.

Som oftest er det senene til underarmens strekkemuskler ved utspringet fra overarmen som angripes. Behandlingen er avlastning og av og til bruk av en støtteskinne for å hindre belastning. Innsprøyting med kortisonpreparat i seneskjeden kan hemme betennelsesreaksjonen. Ofte bør arbeidsstillingen justeres.

Langt alvorligere er en seneskjedebetennelse som skyldes infeksjon. Bakterier fra et betent sår på en finger kan lett trenge inn til seneskjeden, hvor betennelsen kan ødelegge sene og seneskjede, samt spre seg til andre seneskjeder. Sår på hendene skal derfor renses omhyggelig og holdes rene. Dersom det er tegn på at en infeksjon er under utvikling, skal man søke lege snarest mulig. Infeksjonen behandles med antibiotika.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg