seneskjedebetennelse

Artikkelstart

Seneskjedebetennelse er en betennelsestilstand i en sene og dens skjede. Slik betennelse utløses oftest av feilbelastning eller overbelastning av senen, men forekommer også ved revmatiske sykdommer som slitasjegikt og leddgikt. I sjeldne tilfeller kan betennelsen skyldes bakterieinfeksjon.

Faktaboks

Også kjent som
senebetennelse, peritendinitt, tendinitt, tendovaginitt, tenosynovitt

Når betennelsen skyldes overanstrengelse, utvikles det en irritasjon i hinnene i seneskjeden. Disse fortykkes, og det kan dannes fibrinbelegg som gnisser og gir en svak, knirkende lyd når senen beveges. Tilstanden gir smerter og ømhet.

Som oftest er det senene til underarmens strekkemuskler ved utspringet fra overarmen ved albuene som angripes. I hendene kan bøyesenene angripes slik at fingrene «låser seg» ved bevegelse. Vi snakker da om triggerfingre. Ved tommelfingeren kan de Quervains seneskjedebetennelse sees på strekkesiden av håndleddet.

Behandlingen er tilpasset hvert enkelt tilfelle og kan bestå av avlastning eller øvelser, gjerne instruert av en fysioterapeut. Av og til er bruk av en støtteskinne nyttig for å hindre belastning. Innsprøyting med kortisonpreparat i seneskjeden kan hemme betennelsesreaksjonen. Ofte bør arbeidsstillingen justeres. I enkelte tilfeller er operasjon nødvendig.

Langt alvorligere er en seneskjedebetennelse som skyldes infeksjon. Bakterier fra et betent sår på en finger kan lett trenge inn til seneskjeden, hvor betennelsen kan ødelegge sene og seneskjede, samt spre seg til andre seneskjeder. Sår på hendene skal derfor renses omhyggelig og holdes rene. Dersom det er tegn på at en infeksjon er under utvikling, skal man søke lege snarest mulig. Infeksjonen behandles med antibiotika og noen ganger med operasjon i tillegg.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg