Deglovingskade er en bløtdelsskade der hud og underhudsvev er fullstendig løsnet fra underliggende muskelhinner. Skaden forekommer hyppigst i forbindelse med trafikkulykker der huden blir kraftig forskjøvet i forhold til sitt underlag. Slik forskyving vil rive av blodkar og bindevevstilhefting mellom huden og underliggende muskulatur. Vevet som har mistet blodtilførselen sin vil dø (nekrotisere) og må fjernes.

Det vil ofte bli nødvendig med omfattende rekonstruktiv kirurgi for å dekke sårene som da oppstår. I sjeldne tilfeller hvor hud er revet av uten at vevet er knust, og hvor det er mulig å raskt gjenopprette blodtilførselen ved å sy blodkar sammen med mikrokirurgisk teknikk, kan vevet reddes. Personer som har fått hårbærende hodehud løsnet ved at håret setter seg fast i roterende maskiner har ved flere anledninger vellykket fått rekonstruert blodtilførselen til skalpen og fått sydd denne på igjen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg