Digital radiografi er digitalt (i motsetning til analogt) røntgenbildeopptak, bildebehandling, lagring og betraktning.

Faktaboks

Uttale
digitˈal radiografˈi

Digital radiografi har helt erstattet analoge undersøkelser med bruk av røntgenfilm.

Digital radiografi er en samlebetegnelse for bildediagnostikk fremkommet ved en eller annen form for stråling, og der data om stråleabsorpsjon foreligger som tallverdier i datamaskin før de presenteres i form av et bilde. Tidligere var bildediagnostikk basert på analog radiografi der strålene svertet film-foliekombinasjoner direkte.

Digital bildediagnostikk omfatter computertomografi, magnetisk resonanstomografi, moderne ultralydavbildning, digital substraksjonsangiografi og forskjellige former for vanlige røntgenundersøkelser der strålene treffer «elektroniske» bildeplater eller detektorer istedenfor filmen. Fordelen ved digital radiografi er at digitale data kan bearbeides på en enkel måte med henblikk på gråtoner og kontrast, og at digitale data kan sendes, lagres og hentes frem igjen til demonstrasjon via nettverk. Bildene kan betraktes ved flere stasjoner samtidig og problemet med utlånte, utilgjengelige røntgenbilder er dermed betydelig redusert. Siden digitale bilder kan bearbeides etter eksponering, blir antall omtak av bilder på grunn av over- eller undereksponeringer betydelig redusert, noe som har bidratt til å øke effektiviteten ved radiologiske avdelinger.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg