Dobbeltgalskap, forekomst av en vrangforestilling hos en person som har et nært følelsesmessig forhold til en annen person (ektefelle, søsken, foreldre, barn) som allerede har utviklet den samme vrangforestillingen.

Vrangforestillingene kan være bisarre (for eksempel at begge er overbevist om at fordøyelsesproblemer skyldes en fremmed makt som sender stråler inn i huset) eller tilsynelatende mulige, om enn usannsynlige (for eksempel at overvåkningspolitiet avlytter telefonen). Storhetsforestillinger kan også forekomme (for eksempel at offentliggjøring av ens tanker vil føre til at den amerikanske presidenten må gå av).

Hyppigheten er ikke sikkert kjent, men dobbeltgalskap antas å være relativt sjelden. Behandlingen er vanligvis en kombinasjon av psykoterapi og medikamentell behandling hos den som først utviklet vrangforestillingene. Hos den som har overtatt vrangforestillingene kan psykoterapi og atskillelse fra den som først utviklet vrangforestillingene, ofte være tilstrekkelig behandling.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.