Vrangforestillinger er oppfatninger som ikke samsvarer med virkeligheten. Forestillingene en person som sliter med vrangforestillinger har, er urealistiske, åpenbart urimelige og deles ikke av andre. For at en feilaktig oppfatning skal bedømmes som en vrangforestilling må den representere en fast overbevisning som vanskelig lar seg korrigere. Vrangforestillinger kan variere fra å være vage og lite utkrystalliserte, til alvorlige former hvor forestillingene er stabile og systematiserte og klart påvirker tenkning og sosiale relasjoner. Vrangforestillinger kan forekomme ved en rekke psykiske lidelser (schizofreni, alvorlige depresjoner og bipolare lidelser).

Faktaboks

Også kjent som
paranoide forestillinger

Hvis vrangforestillinger er det eneste eller mest fremtredende kliniske trekket uten at det foreligger påvisbare andre sykdommer eller kjemiske påvirkninger som kan forklare tilstanden, kalles tilstanden vrangforestillingslidelse eller paranoid psykose.

Indusert vrangforestillingslidelse (dobbeltgalskap) er en tilstand hvor to eller flere personer som er nært knyttet til hverandre deler en vrangforestilling.

Typer

Det vanligste er vrangforestillinger om å bli forfulgt, plaget, forgiftet, spionert på eller motarbeidet. Andre vrangforestillinger kan være andre mennesker kontrollerer vedkommende eller at vedkommende besitter helt uvanlige menneskelige egenskaper (storhetsforestillinger- grandiose vrangforestillinger). Vrangforestillinger kan også være knyttet til sjalusi (vrangforestilling om utroskap hos partner), kjærlighet (vrangforestilling om at en annen person elsker en) eller kropp (vrangforestilling om sykdom eller organsvikt). Tankekringkasting (at tankene blir sagt høyt) eller tankeinnsetting (at noen plasserer tanker i vedkommendes hode) forekommer også relativt hyppig. Hvis vrangforestillingene er ekstremt usannsynlige og fantasifulle, for eksempel forestillinger om at det er installert en radiosender i magen, kalles de ofte bisarre.

Forekomst

Vrangforestillinger forekommer som en del av symptombildet ved flere psykiske lidelser. Ved schizofreni er vrangforestillinger et av de vanligste symptomene, men vrangforestillinger kan også forekomme som ledd i dype depresjoner (for eksempel melankoli ved bipolar lidelse). Vrangforestillingene vil da ofte ha innhold som er knyttet opp mot stemningsleiet (vrangforestillinger om synd eller forestillinger om sykdom som straff for å være et dårlig menneske). Vrangforestillinger kan også være ledd i en organisk hjernesykdom (for eksempel hjernesvulst) eller en annen sykdom som påvirker hjernens funksjon. De kan skyldes bivirkninger av legemidler (for eksempel antiinflammatoriske midler) eller rusmidler (for eksempel misbruk av amfetamin).

Avgrensningen mellom vrangforestillinger og fikse ideer eller politiske eller moralske overbevisninger kan av og til være vanskelig, og spesielt når det gjelder politikk og religion, bør man være forsiktig med å karakterisere spesielle forestillinger og overbevisninger som forsvares iherdig, som vrangforestillinger. Det finnes også eksempler på at tilsynelatende vrangforestillinger om utroskap fra partners side senere viste seg å være korrekte. Selv om denne type feildiagnoser hører til sjeldenhetene, illustrerer eksemplene hvor vanskelig det av og til kan være å skille vrangforestillinger fra faktiske forhold når det dreier seg om forhold til andre nære personer.

Behandling

Vrangforestillinger krever alltid god medisinsk diagnostikk for at man skal kunne avklare symptomenes bakgrunn. Hvis det kan påvises en bestemt årsak, fjernes denne (for eksempel bivirkning av legemidler). Psykiske lidelser med vrangforestillinger (for eksempel schizofreni, vrangforestillingslidelse, depressiv psykose) behandles på vanlig måte (for eksempel ved hjelp av antipsykotika). Når tilstanden bedres, forsvinner vrangforestillingene. Ved vrangforestillingslidelser og ved schizofreni er antipsykotika ofte effektivt, men ved isolerte vrangforestillinger, som ved vrangforestillingslidelser er effekten av medikamenter noe dårligere.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg