Doula er en som gir emosjonell, praktisk, fysisk og informativ støtte til en kvinne og hennes partner gjennom graviditet, fødsel og barseltid.

Faktaboks

Uttale

d'ola

Etymologi

fra gresk doule; grunnbetydning 'kvinnelig tjener, slave'

En doula utfører ingen medisinske oppgaver og har ikke medisinsk ansvar. Doulaen skal være en trygg, beroligende og alltid tilstedeværende ledsager som kjenner kvinnen eller paret og deres ønsker, tanker, behov og følelser rundt fødselen. Hun er ikke et alternativ, men et komplement til jordmor.

I USA og flere andre land har bruken av doulaer blitt utbredt. Norsk Doulaforening ble opprettet høsten 2008.

Historikk

De amerikanske legene Marshall Klaus og John Kennel satte navn på betydningen av kontinuerlig emosjonell og fysisk støtte fra en annen kvinne, den såkalte «doulaeffekten». Sammen med Penny Simkin og Annie Kennedy valgte de ordet «doula» for å beskrive en kvinne som tjener en annen kvinne, slik ordet ble brukt i det gamle Hellas. De stiftet DONA International, den internasjonale doulaforeningen, i 1992.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg