jordmor

En jordmor i Pnom Pehn i Kambodsja gjør klart for å veie et nyfødt barn.
Av /NTB.

Artikkelstart

Jordmor er en sykepleier med videreutdanning i fødselshjelp som tilfredsstiller kravene til autorisasjon som jordmor etter lov om helsepersonell. Yrket omfatter i tillegg til fødselshjelp, mor- og spedbarnskontroll samt undervisning av blivende mødre om helsefremmende tiltak.

Faktaboks

Etymologi

Uviss opprinnelse; første ledd muligens av norrønt jóð 'nyfødt barn, avkom' eller av jǫrð jord, annet ledd av norrønt móðir mor.

Allerede i 1810 ble det ved lov bestemt at jordmorvirksomheten skulle utøves av kvinner med særskilt utdannelse. Fra 2001 er yrkesutøvelsen regulert gjennom lov om helsepersonell. Menn fikk adgang til jordmoryrket i 1973, men få menn har gjort bruk av adgangen. Det er litt over 3000 yrkesaktive jordmødre i Norge (2017).

Jordmorutdanning

Jordmorutdanning gis ved flere av høyskolene som utdanner sykepleiere. Opptaksbetingelsene er tre-årig sykepleierutdanning samt et års praksis som sykepleier. Jordmorutdanningen har vært ettårig; med ytterligere ett års turnustjeneste for å få autorisasjon. Utdanningen er omlagt til to-årig fulltidsstudium uten turnustjeneste fra 2005.

Organisasjoner

Jordmorforbundet (stiftet 1957), som samarbeider med Norsk Sykepleierforbund, og Den Norske Jordmorforening (stiftet 1908) organiserer begge jordmødre. Begge organisasjonene er medlemmer av International Confederation of Midwives (ICM).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg