Jordmor
Jordmor holder en nyfødt baby hun nettopp har tatt i mot. Navlestrengen er ennå ikke kuttet.
Jordmor
Av /NTB.
Jordmor
Jordmor utfører svangerskapskontroll og lytter på fosterets hjertelyd (puls).
Jordmor
Av /NTB.

Jordmor er offentlig autorisert helsepersonell med selvstendig ansvar for friske kvinner gjennom svangerskap, fødsel og barseltid. Jordmor arbeider forebyggende, fremmer normale, fysiologiske prosesser, oppdager komplikasjoner og tilkaller legehjelp, og utfører akutthjelp.

Faktaboks

Etymologi
Uviss opprinnelse; første ledd muligens av norrønt jóð ‘nyfødt barn, avkom’ eller av jǫrð jord, annet ledd av norrønt móðir mor.

Jordmorfaget er et selvstendig fag med egne etiske koder og de egenskaper som kjennetegner en profesjon. Jordmor er en lovbeskyttet tittel og krever autorisasjon fra Helsedirektoratet. Jordmødre er underlagt lov om helsepersonell, har taushetsplikt og er pålagt å føre journal.

Det er omkring 3000 yrkesaktive jordmødre i Norge, mens det er registrert omkring 6800 med autorisasjon (2022).

Utdanning

Jordmor
Siden 1973 har også menn hatt mulighet til å bli jordmødre i Norge. Bildet viser jordmor Jim Joof fra Oslo med et barn han har tatt i mot.
Av /norden.org.
Lisens: CC BY SA 3.0

Det er to måter å utdanne seg til jordmor, enten direkte eller ved først å utdanne seg til sykepleier. I Norge er bachelorgrad i sykepleie og norsk autorisasjon som sykepleier opptakskrav ved alle landets jordmorutdanninger. Man kan søke autorisasjon som jordmor i Norge etter direkte utdanning ved en godkjent utenlandsk utdanningsinstitusjon.

Utdanningen i Norge er mastergrad i jordmorfag på 120 studiepoeng. Halvparten av utdanningen er praksisstudier og halvparten teoretiske studier. Utdanningen er regulert av Forskrift om nasjonal retningslinje for jordmorutdanning.

Den første jordmorutdanningen i Norge ble opprettet ved Fødselsstiftelsen i Kristiania i 1818. Det var den første formelle utdanningen kvinner hadde mulighet til å ta. Fram til 1952 var det en direkte utdanning, deretter ble sykepleierutdanning opptakskrav. Fra 1973 fikk menn adgang til å utdanne seg som jordmødre. I dag er det seks jordmorutdanninger i Norge (ved OsloMet, Universitetet i Sørøst-Norge, Universitetet i Stavanger, Høgskolen på Vestlandet, Norge teknisk-naturvitenskapelige universitet og Norges arktiske universitet -UiT).

Arbeidsområder

Jordmødre arbeider i kommunehelsetjenesten og spesialisthelsetjenesten og i privat virksomhet. Jordmødre har rekvisisjonsrett for alle typer prevensjon for friske kvinner, og jordmødre med spesialutdanning i ultralyd utfører ultralydundersøkelser av gravide.

Disse arbeidsoppgavene er vanlige for jordmødre:

 • Svangerskapskontroller inkludert undersøkelser, informasjon om svangerskapet, fødsels- og ammeforberedelser, livsstil og tiden etter fødselen
 • Holde fødselsforberedende kurs
 • Assistere kvinnen under fødselen
 • Ammeveiledning og -hjelp
 • Følger opp familien den første tiden etter fødselen, inkludert hjembesøk
 • Etterkontroll etter fødselen
 • Rutineultralyd samt andre ultralydundersøkelser av gravide
 • Bistår ved aborter – spesielt senaborter
 • Prevensjonsveiledning og andre konsultasjoner ved helsestasjon for ungdom
 • Rekvirere prevensjonsmidler inkludert innsetting av langtidsvirkende prevensjon
 • Celleprøvetaking fra livmorhalsen
 • Jordmødre arbeider også som ledere, helsebyråkrater, lærere og forskere

En viktig oppgave for jordmødre er å fremme normale, fysiologiske prosesser. Det vil si at jordmor gir råd til og forbereder den enkelte gravide, støtter og fremmer at fødselen går så normalt som mulig, legger til rette for tilknytning og amming og tar hensyn til hormonelle prosesser og kvinnens behov.

Jordmødre har et selvstendig ansvar for normale forløp hos friske kvinner. Når kvinnen har komplikasjoner eller risikofaktorer, har lege det medisinske ansvaret. Jordmødre og leger arbeider tett sammen, og det er alltid en jordmor til stede ved alle fødsler. Ved normale vaginale fødsler tar jordmor mot barnet, mens lege forløser ved hjelp av keisersnitt, tang eller sugekopp.

Organisasjoner

Den norske jordmorforening (stiftet i 1908) og Jordmorforbundet NSF (tidligere Landsgruppen av jordmødre, stiftet 1957) organiserer begge jordmødre. Den norske jordmorforening er en selvstendig fagforening, og Jordmorforbundet er en faggruppe i Norsk sykepleierforbund. Den norske jordmorforening er medlem av Nordisk jordmorforbund, mens begge organisasjonene er medlemmer av European Midwives Association (EMA) og International Council of Midwives (ICM).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg