Drap av nyfødte er definert som drap av et barn utført av barnets mor ved fødselen eller innen ett døgn etter fødselen.

Forbrytelsen hadde i henhold til Straffeloven av 1902 nedsatt strafferamme i forhold til andre drap. Denne bestemmelsen er ikke blitt videreført i den nye Straffeloven av 2005 som trådte i kraft i 2015.

Drap av nyfødte forekom langt oftere i tidligere tider. I femårs-perioden 1900–1904 ble 134 tilfeller rettmedisinsk obdusert. Kvinner som drepte sitt barn rett etter fødselen hadde ofte forsøkt å holde svangerskap og fødsel hemmelig. Å være ugift mor var i tidligere tider stigmatiserende og de sosiale hjelpetiltakene dårlig utbygd. Samfunnets holdning har endret seg radikalt i aksepterende retning. I Perioden 2010 – 2015 ble to tilfeller av mulig drap på nyfødte undersøkt rettsmedisinsk i Oslo. Av denne grunn fant lovgiver det lite naturlig å opprettholde graderingen av ulike former for drap etter offerets alder. Ved drap av nyfødte er det nå den vanlige drapsparagrafen som gjelder (§ 275 i Straffeloven av 2005): «Den som dreper en annen, straffes med fengsel fra 8 inntil 21 år.»

Ved funn av lik av en nyfødt er det viktig å finne ut om barnet har levd etter fødselen. Et gjennombrudd for rettsmedisinen skjedde i 1682 da den tyske legen Schreuer publiserte lungeflyteprøven: dersom et barn har levd og pustet etter fødselen, vil lungene flyte i vann.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg