ductalt carcinoma in situ

Denne figuren viser et tverrsnitt gjennom et bryst og et forstørret tverrsnitt av en melkegang. Øverst sees en normal melkegang med frisk epitel i veggen. I midten sees duktalt karsinom in situ, celleforandringer som fortsatt begrenses av kjertelgangveggen. Det nederste tverssnittet viser et gjennombrudd av de unormale cellene gjennom kjertelgangveggen. Herfra kan duktalt karsinom in situ vokse inn i brystvevet rundt.
Av /Shutterstock.

Artikkelstart

Ductalt carcinoma in situ er et forstadium til brystkreft. Tilstanden kjennetegnes av at områder i kjertelgangene i brystvevet har økt cellevekst med dårligere kontroll av cellene. Dette kan man påvise ved å ta en vevsprøve (biopsi) og undersøke i mikroskop. Ductalt carcinoma in situ kan også skrives 'duktalt karsinom in situ' og forkortes DCIS.

Faktaboks

Også kjent som

DCIS

Ductalt carcinoma in situ tyder på en økt risiko for å utvikle brystkreft, spesielt hvis det er opphopning av brystkreft i familien. Ved uttalte DCIS-forandringer kan det bli anbefalt å fjerne brystet (med rekonstruksjon), eller å gi strålebehandling for å forebygge kreftutvikling.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg