Kjertelvev i brystet
Figuren viser et tverrsnitt gjennom et bryst og et forstørret tverrsnitt av en melkegang. Øverst sees en normal melkegang med frisk epitel i veggen. I midten sees duktalt karsinom in situ, celleforandringer som fortsatt begrenses av kjertelgangveggen. Det nederste tverssnittet viser et gjennombrudd av de unormale cellene gjennom kjertelgangveggen. Herfra kan duktalt karsinom in situ vokse inn i brystvevet rundt.
Av /Shutterstock.

Ductalt carcinoma in situ (DCIS) er et forstadium til brystkreft. Tilstanden kjennetegnes av at områder i kjertelgangene i brystvevet har økt cellevekst med dårligere kontroll av cellene. Dette kan man påvise ved å ta en vevsprøve (biopsi) og undersøke i mikroskop.

Faktaboks

Uttale

dukt'alt karsin'oma in s'itu

Også kjent som

duktalt karsinom in situ, DCIS

Ductalt carcinoma in situ tyder på en økt risiko for å utvikle brystkreft. Det behandles derfor med operasjon for å unngå videre utvikling til brystkreft. Det er sannsynligvis stor variasjon i hvor lang tid det tar fra DCIS oppstår til det har utviklet seg til kreft. DCIS kan ikke spre seg.

Omfanget av kirurgisk behandling bestemmes av utbredelse av DCIS og størrelse på brystet. I et stort bryst er det mulig å fjerne større områder uten at det blir et dårlig kosmetisk resultat. Området med disse forandringene må fjernes i sin helhet. Hvis det gjøres brystbevarende operasjon, gis det oftest strålebehandling mot brystet noen uker etter operasjonen for å redusere risiko for å få brystkreft eller DCIS på nytt. Ved stor utbredelse av DCIS-forandringer kan det bli anbefalt å fjerne brystet (eventuelt med rekonstruksjon). Da er det ikke nødvendig med strålebehandling i tillegg.

Det er vanlig at det foreligger DCIS samtidig som brystkreft. Begge deler skal da fjernes kirurgisk, men det er brystkreftkomponenten som bestemmer om det skal gis annen kreftbehandling i tillegg. DCIS skal ikke behandles med annet enn operasjon og strålebehandling.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg