Mastektomi er kirurgisk fjerning av et bryst. Det er en kirurgisk behandlingsmetode ved brystkreft der brystbevarende operasjon ikke kan eller bør gjøres.

Faktaboks

Uttale
mastektomˈi
Etymologi
av mast- og gresk -ektome, ‘utskjæring’

Mastektomi brukes også som risikoreduserende inngrep hos kvinner med påvist genmutasjon som gir høy risiko for brystkreft. Disse kvinnene har på forhånd vært til genetisk veiledning og genetisk testing.

Operasjonen

Operasjonen gjøres vanligvis i generell anestesi (narkose), og kun unntaksvis i lokalbedøvelse. Det er vanlig å legge et dren fra sårhulen fordi det ofte produseres mye sårvæske (serom) de første døgnene etter operasjonen. Inngrepet gir lite smerter, og pasientene er raskt tilbake i sin vanlige fysiske form. De fleste pasientene opereres dagkirurgisk med oppfølging ved poliklinikk.

Fjerning av lymfeknuter

Ved brystkreftoperasjoner fjerner kirurgen vanligvis lymfeknuter i armhulen samtidig. Dersom det ikke er påvist spredning til lymfeknuter før operasjonen, gjøres vaktpostlymfeknutediagnostikk (vaktpostdiagnostikk). Det er en prosedyre der man lokaliserer og fjerner de lymfeknutene i armhulen som det dreneres til først. Dette fordi spredning til lymfeknuter vanligvis oppstår der først. Hvis disse lymfeknutene er normale ved vevsundersøkelse, er det ikke nødvendig med mer kirurgi i armhulen. Der det er påvist spredning i nærliggende lymfeknuter, fjerner man alle lymfeknutene i armhulen (aksilledisseksjon).

Rekonstruksjon av bryst

Etter en mastektomi får pasientene tilbud om å få laget et nytt bryst (rekonstruksjon) ved bruk av plastikkirurgiske metoder. Primær rekonstruksjon gjøres i samme operasjon som mastektomi, mens sekundær rekonstruksjon gjøres på et senere tidspunkt når pasienten er ferdig med brystkreftbehandlingen.

Primær rekonstruksjon er aktuelt hos de kvinnene der hele brystet fjernes. Dette tilbys etter en individuell vurdering hvis pasienten ønsker det. Vanligvis legges det inn en protese, men det kan også gjøres rekonstruksjon ved hjelp av pasientens eget vev.

Komplikasjoner

De vanligste komplikasjonene etter mastektomi er seromdannelse, blødning og infeksjon. Vanligvis er det lite smerter. For noen kvinner er det en stor psykisk påkjenning å fjerne et bryst, mens det for andre er helt underordnet i forhold til kreftsykdommen i seg selv.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg