Duravener, sinus durae matris, er den felles betegnelsen på de klaffeløse venene som går inne i den harde hjernehinnen (dura mater). Samlet danner de et system som opptar og leder venøst blod fra hjernens egne vener (venae cerebri), og fører det til vena jugularis interna.

Faktaboks

Etymologi

av latin dura, 'hard'

Venene ligger helt omgitt av dura (også i hjernens septa), og har derfor stive vegger, hvilket medfører at lumen holdes konstant åpen, uten at den venøse tilbakestrømningen hindres ved avklemming. Det har gitt duravenene betegnelsen sinus ('utbuktning'). Veggen mangler imidlertid venenes vanlige muskulatur, og består bare av ett endotellag, omgitt av duras faste bindevev.

Vi har både parede og uparede duravener. Uparede er: sinus sagittalis superior, sinus sagittalis inferior, sinus rectus og sinus occipitalis. De forenes i confluens sinuum inntil protuberantia occipitalis interna. De øvrige duravenene er paret.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg