Dura mater er den faste, ytterste bindevevshinnen som dekker hjernens (dura mater cranialis) og ryggmargens (dura mater spinalis) overflate.

Faktaboks

Etymologi
latin egentlig ‘den harde mor’
Også kjent som

pachymeninx,

senehinnen

Dura mater cranialis

Den kraftige hinnen består av fibrøst bindevev i to sammenhengende lag: et ytre (lamina externa) som henger sammen med hjerneskallens innside, og et indre (lamina interna) som grenser mot hjernens spindelvevshinne (arachnoidea). Begge lagene er vokst fast sammen, men kan hos voksne adskilles mikroskopisk. De er nerverike og kler hele hjerneoverflaten som en beskyttende, stiv "hette", men har også septa (falx cerebri, falx cerebelli, tentorium cerebelli) som danner "skillevegger" mellom de større delene av hjernen. Der hvor det går større duravener, skilles de to lagene fra hverandre og danner veggene i venen. Dessuten deler de seg omkring hypofysen. Den indre overflaten er kledd med fibroblaster og adskilles fra spindelvevshinnen ved det smale subduralrommet.

Det ytre laget er noen ganger betegnet som hjerneskallens innvendige periost, men er hos voksne bare løst forbundet med beinoverflaten. Det nydanner derfor ikke bein (som ville medført en gradvis reduksjon av skallekapasiteten. Skallebeinets tykkelsesvekst hos voksne skjer derfor bare på den ytre overflaten. Hos barn er dura fast forbundet med skallebeinet.

Dura mater spinalis

Dura mater spinalis består også av to sammenhengende lag. De kler virvelkanalen og skilles fra den periostkledte spinalkanalen ved det fett- og blodkarrike epiduralrommet (spatium epidurale). Den spinale delen ender i en "sekk" nedenfor L1. Den inneholder spinalnervenes røtter (cauda equina), og ender i høyde med S2-segmentet, delvis vokst fast til spinalkanalens periost. Det er i dette området at cerebrospinalvæsken kan hentes til prøvetaking (spinalpunksjon).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg