Dykkeulykker, kan grovt sett klassifiseres i tre kategorier: barotraume, dykkersyke (dekompresjonssyke), og drukningsulykker. Når det gjelder behandling av drukningsulykker, se nærdrukning.

Den vanligste årsaken til både alvorlig barotraume og til trykkfallsyke er at dykkere stiger for raskt opp til overflaten etter dykk. Slike ulykker kan imidlertid skje selv om vanlige sikkerhetsregler har vært fulgt. Drukningsulykker kan skje som følge av svikt i lufttilførselen (noe som igjen kan skyldes f.eks. utstyrssvikt og tomme gassflasker), som følge av at det utvikles barotraume eller trykkfallsyke før dykkeren har kommet opp av vannet, eller som følge av desorientering og hallusinasjoner. Desorientering og hallusinasjoner kan inntreffe ettersom nitrogen under høyt trykk (30 meters dyp eller mer) påvirker hjernefunksjonen (nitrogennarkose).

Alvorlig barotraume og trykkfallsyke behandles med oksygentilførsel og trykktankbehandling. Nasjonalt senter for dykkeulykker og trykktankbehandling ligger i Bergen og er knyttet til Statens senter for hyperbar medisin. Marinebasen ved Haakonsvern har også spesiell kompetanse på dette området. Se også dykkersyke.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.