dykkeulykker

Artikkelstart

Dykkeulykker, kan grovt sett klassifiseres i tre kategorier: barotraume, dykkersyke (dekompresjonssyke), og drukningsulykker. Når det gjelder behandling av drukningsulykker, se nærdrukning.

Årsaker

Den vanligste årsaken til både alvorlig barotraume og til trykkfallsyke er at dykkere stiger for raskt opp til overflaten etter dykk. Slike ulykker kan imidlertid skje selv om vanlige sikkerhetsregler har vært fulgt. Drukningsulykker kan skje som følge av svikt i lufttilførselen (noe som igjen kan skyldes for eksempel utstyrssvikt og tomme gassflasker), som følge av at det utvikles barotraume eller trykkfallsyke før dykkeren har kommet opp av vannet, eller som følge av desorientering og hallusinasjoner. Desorientering og hallusinasjoner kan inntreffe ettersom nitrogen under høyt trykk (30 meters dyp eller mer) påvirker hjernefunksjonen (nitrogennarkose).

Behandling

Alvorlig barotraume og trykkfallsyke behandles med oksygentilførsel og trykktankbehandling. Nasjonalt senter for dykkeulykker og trykktankbehandling ligger i Bergen og er knyttet til Statens senter for hyperbar medisin. Marinebasen ved Haakonsvern har også spesiell kompetanse på dette området.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg