Ergotisme er forgiftning med meldrøye (Claviceps purpurea), en sopp som snylter på rug. Meldrøye inneholder forskjellige biologisk aktive stoffer, sekalealkaloider. Nå sees ergotisme omtrent bare som en uheldig følge av en langvarig behandling med preparater som inneholder ergotamin.

Symptomer på ergotisme er nedsatt følelse i fingrer og tær, senere smertefulle muskelkramper, noen ganger synsforstyrrelser og psykiske forstyrrelser. I de alvorligste tilfellene kan det utvikles koldbrann i fingrer og tær.

Ergotisme forekom tidligere til dels i store epidemier, særlig ved uår og i dårlig stilte befolkningsgrupper. En av årsakene til dette antas å være at fordi giftvirkningen avtar under lagring, blir de dårligst stilte, som straks må spise av årets avling, rammet av en kraftig giftvirkning. Soppen angriper særlig vinterrug, sjeldnere sommerrug, bygg og hvete. Sykdomsårsaken ble sannsynligvis oppdaget 1630. Antoniusordenen tok seg spesielt av pasienter med ergotisme. Ergotisme kalles blant annet også antoniusild.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.