Koldbrann er vevsdød og forråtnelse på grunn av manglende blodtilførsel. Manglende blodforsyning gjør at vevet ikke får en tilstrekkelig mengde oksygen.

Koldbrann forekommer hyppigst i føttene (endarteritis obliterans). Tilstanden opptrer også ved andre former for arteriosklerose, som også kan komme som komplikasjon ved diabetes. Forfrysning er en annen årsak til åreskade som kan gi koldbrann.

Amputasjon kan være nødvendig for å hindre spredning. Truende gangren, som i praksis vil si dårlig blodforsyning, må behandles meget omhyggelig. Sår på tærne må ikke bagatelliseres hos en pasient med diabetes eller arteriosklerose. Ved enkelte sykdommer i tarmen som forstyrrer blodtilførselen, kan det bli koldbrann i et område av tarmen. Dette er en meget alvorlig tilstand som krever operasjon.

Vev som ikke får en tilstrekkelig mengde oksygen, har også redusert motstandskraft mot infeksjoner, som kan forverre tilstanden lokalt og også spre seg. Det kan dannes illeluktende sår.

En spesiell jordbakterie, Clostridium perfringens, kan infisere sår. Bakterien produserer stoffer som fører til sterk vevsdød og gassdannelse, såkalt gassgangren. Gassgangren er en fryktet, men sjelden operasjonskomplikasjon i dag. Under den første verdenskrig døde imidlertid mange soldater på grunn av gassgangren. Behandlingsmulighetene er nå gode (spesifikke antistoffer og penicillin) dersom pasienten kommer tidsnok til behandling.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.