Koldbrann
Koldbrann er vevsdød og forråtnelse på grunn av manglende blodtilførsel. Koldbrann forekommer oftest på føttene, og skyldes som regel en betennelse i arteriene.
Av /Shutterstock.

Koldbrann er vevsdød og forråtnelse på grunn av manglende blodtilførsel. Manglende blodforsyning gjør at vevet ikke får en tilstrekkelig mengde oksygen. Tilstanden er uvanlig hos yngre mennesker, men forekommer fra tid til annen hos middelaldrende og eldre, og kan ha flere årsaker.

Faktaboks

Også kjent som
kaldbrann, gangren

Årsak

Diabetisk sår
Koldbrann kan også skyldes arteriesykdommer som kommer i forbindelse med diabetes. Da blir blodtilgangen dårligere, og sår vil leges saktere.

Koldbrann forekommer hyppigst i føttene og oftest som resultat av åreforkalkning (arteriosklerose) eller diabetes. Ved diabetes kan åreveggene bli for tykke på grunn av at sukkermolekyler avleires i åreveggen.

Koldbrann kan også skyldes betennelsesprosesser i arteriene (vaskulitter) og kan ramme et hvilket som helst organ dersom betennelsesprosessen fører til at blodåren blir tett. Endarteritis obliterans er eksempel på en vaskulitt som oppstår hos stor-røykere og oftest rammer beina, særlig leggene, men den kan også forekomme i armer.

Arteriosklerose kan også forårsake koldbrann i tarmen. Forfrysninger er en annen årsak til blodåreskade med koldbrann. Enkelte sykdommer slik som sklerodermi medfører også at arterier kan bli tette og føre til koldbrann.

Behandling

Ved koldbrann på tær og føtter kan det være nødvendig med amputasjon. Sår på disse stedene hos en person med diabetes eller arteriosklerose kan være tidlige tegn på koldbrann. Koldbrann i tarmen er en meget alvorlig tilstand som krever rask operasjon. Når koldbrann skyldes vaskulitt er det svært viktig å behandle raskt for å unngå varig skade.

Komplikasjoner

Vev som ikke får en tilstrekkelig mengde oksygen, har også redusert motstandskraft mot infeksjoner. Infeksjon i vev med koldbrann kan gi rask forverring og utvikling av sepsis (blodforgiftning). Infeksjon som er lokalt begrenset kan gi illeluktende sår.

Gassgangren

En spesiell jordbakterie, Clostridium perfringens, kan infisere sår. Bakterien produserer stoffer som fører til sterk vevsdød og gassdannelse, såkalt gassgangren. Under første verdenskrig døde mange soldater på grunn av gassgangren. Behandlingsmulighetene er nå gode med spesifikke antistoffer og penicillin, men det forutsetter at pasienten kommer tidsnok til behandling.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg