Fallhånd
Fallhånd eller drophand.
Fallhånd
Av .

Fallhånd er en tilstand der evnen til å bøye hånden bakover (dorsalfleksjon) er umulig eller betydelig svekket. Hånden vil derfor henge slapt ned. Tilstanden skyldes skade på nerven som går til musklene som gjør at hånden bøyes bakover, nervus radialis.

Faktaboks

Også kjent som

drophand, radialisparese, wrist drop

Tilstanden blir tydeligere jo nærmere kroppen (proksimalt) skaden sitter. Det skyldes at flere muskelgrupper da er rammet. En nerveskade langt ute på armen (distalt) vil neppe resultere i en typisk fallhånd. En nerveskade over albuen vil imidlertid også gjøre det vanskelig å rette ut albuen helt. Det skyldes utfall av musculus triceps brachii. Underarmen vil da også komme i en pronasjonsstilling på grunn av utfall av musculus supinator.

Årsaken til fallhånd kan være nerveskade på grunn av et beinbrudd, en betennelse eller annet som forårsaker trykk eller skade på nerven.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg