Falsk krupp, pseudokrupp, akutt subglottisk laryngitt, den vanligste formen for betennelse i strupehodet hos barn.

Det finnes tre varianter av akutt betennelse i strupehodet hos barn:

1) akutt epiglottitt (betennelse i strupelokket),

2) falsk krupp,

3) akutt malign laryngo-trakeo-bronkitt (ondartet membrandannende betennelse i strupehodet og de nedre luftveier).

Av de tre variantene er falsk krupp svært vanlig og forekommer særlig hos barn under 6-årsalderen. Akutt epiglottitt sees mer sjelden og forekommer hyppigst hos barn, men også hos voksne. Malign laryngo-trakeo-bronkitt er særdeles sjelden.

Falsk krupp forårsakes av virus av forskjellig type. Sykdommen forekommer hyppigst i månedene januar–mars, og den opptrer ofte i epidemier. Barna har gjerne vært forkjølet med snue et par dager, og symptomene starter som regel 1–2 timer etter at barnet har lagt seg om kvelden, med en karakteristisk gjøende hoste og tung pust. Respirasjonen er hørbar når barnet trekker pusten inn, og i særlig uttalte tilfeller kommer det inndragninger i halsgropen, på brystbenet og under brystkassen. Ved alvorlige grader av tung pust blir huden blåfarget, særlig på leppene, som følge av for dårlig oksygenmetning i blodet, samtidig som det ikke luftes ut nok karbondioksid. Som regel er det moderat temperaturforhøyelse.

Dersom tilstanden preges av uttalt tung pust, bør pasienten behandles på sykehus. I alle fall bør lege kontaktes. Vanlig behandling er injeksjoner eller tabletter med kortison, eller inhalasjon av et stoff som får slimhinnen i stemmespalten til å trekke seg sammen, slik at luftpassasjen blir bedre. I noen tilfeller gis også antibiotika i tillegg. Pasienten bør sitte oppreist i sengen, og inhalasjon av kjølig vanndamp vil lindre plagene. Det er viktig å sørge for rikelig væsketilførsel. Som regel går symptomene tilbake i løpet av noen timer hvis pasienten får riktig behandling, og sykdommen er overstått i løpet av 2–3 dager. I særlig uttalte tilfeller kan det bli nødvendig å legge ned en tube fra nesen gjennom stemmespalten for å sikre frie luftveier, men sjelden vil det være nødvendig å ta hull på luftrøret (trakeotomi).

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.