I Norge er fastlegeordningen et kommunalt ansvar. Kommunen skal sørge for at personer som oppholder seg i kommunen tilbys nødvendige allmennlegetjenester. Kommunene har iverksatt fastlegeordningen enten ved å tilsette fastlegene i kommunen eller ved å inngå avtaler med fastleger som er organisert som selvstendig næringsdrivende (fastlegeavtaler). Gjennom fastlegeavtalene reguleres blant annet åpningstider, antall innbyggere på listen, lokalisering av legekontoret og hvordan fastlegen skal bidra til kommunens folkehelsearbeid.
De aller fleste fastlegene har hatt avtaler med kommunene, men andelen har variert noe over tid. Siste årene har andelen som er fast tilsatt økt, og var ved utgangen av 2019 på 14 prosent.
Fastleger som er tilsatt i kommunen, får som hovedregel fast lønn. Fastleger som er næringsdrivende, får et vederlag bestående av tre deler: et tilskudd fra kommunen for hver person på listen (per capita-tilskudd), refusjon fra staten for utførte konsultasjoner, samt egenandel fra pasienten. I kommuner med mindre enn 5 000 innbyggere gir kommunen i tillegg et utjamningstilskudd dersom lengden på listen er svært kort. Begrunnelsen for dette er å sikre fastlegene i disse kommunene en rimelig inntekt.
Antall fastlegelister har økt fra om lag 3750 i 2001 til 5394 ved utgangen av 2022. Som en følge av økningen i antall lister, har antall pasienter på listene gått gradvis nedover. I gjennomsnitt hadde en fastlege ved utgangen av 2022 litt over 1000 innbyggere på sin liste – ned fra toppen i 2005 da det var om lag 1200 pasienter per liste.
Personer som står på en fastleges liste, har rett til å skifte fastlege inntil to ganger i året dersom det er ledig plass på annen fastleges liste. Fastlegen kan ikke nekte å ta vedkommende inn på listen dersom det er ledig plass på listen med mindre det er gjort formelle vedtak om dette av kommunen for eksempel som følge av at pasienten har vist truende eller voldelige atferd. Pasienten har også rett til å få en ny vurdering av sin helsetilstand hos en annen lege med fastlegeavtale.
Kommentarer
Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.
Du må være logget inn for å kommentere.