Fastlege er en lege som inngår avtale med en kommune om deltakelse i fastlegeordningen, uavhengig av om legen er ansatt i kommunen eller er selvstendig næringsdrivende. Ifølge forskrift om fastlegeordning i kommunene skal fastlegen dekke alle allmennlegeoppgaver for de personene vedkommende fastlege har på sin liste. Fastlegen skal gi disse personene prioritet foran andre som søker hjelp, unntatt i situasjoner som krever øyeblikkelig hjelp.

Fastlegeansvaret omfatter likevel ikke tjenester på helsestasjon, i skolehelsetjenesten eller ved sykehjem. Kommunen kan pålegge fastleger å delta i andre kommunale tjenester, for eksempel som sykehjemslege eller fengselslege, i inntil 7,5 timer per uke.

Med noen unntak har fastleger plikt til å delta i kommunal eller interkommunal legevaktsordning. Fastlegen skal kunne motta og vurdere alle typer henvendelser i sin åpningstid. Systemet for mottak av telefonhenvendelser skal være slik innrettet at minst 80 prosent av henvendelsene kan besvares i løpet av to minutter. Fastlegen har plikt til å tilby hjelp til personer som har behov for legehjelp, men ikke selv søker hjelp.

De fleste fastleger er spesialister i allmennmedisin, eller deltar i et utdanningsprogram med sikte på å oppnå godkjenning som spesialist. Men dette er ikke et formelt krav til fastleger.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.