fastlege

Artikkelstart

Fastlege er en lege som inngår avtale med en kommune om deltakelse i fastlegeordningen, uavhengig av om legen er ansatt i kommunen eller er selvstendig næringsdrivende. Ifølge forskrift om fastlegeordning i kommunene skal fastlegen dekke alle allmennlegeoppgaver for de personene vedkommende fastlege har på sin liste. Fastlegen skal gi disse personene prioritet foran andre som søker hjelp, unntatt i situasjoner som krever øyeblikkelig hjelp.

Fastlegeansvaret omfatter likevel ikke tjenester på helsestasjon, i skolehelsetjenesten eller ved sykehjem. Kommunen kan pålegge fastleger å delta i andre kommunale tjenester, for eksempel som sykehjemslege eller fengselslege, i inntil 7,5 timer per uke.

Med noen unntak har fastleger plikt til å delta i kommunal eller interkommunal legevaktsordning. Fastlegen skal kunne motta og vurdere alle typer henvendelser i sin åpningstid. Systemet for mottak av telefonhenvendelser skal være slik innrettet at minst 80 prosent av henvendelsene kan besvares i løpet av to minutter. Fastlegen har plikt til å tilby hjelp til personer som har behov for legehjelp, men ikke selv søker hjelp.

De fleste fastleger er spesialister i allmennmedisin, eller deltar i et utdanningsprogram med sikte på å oppnå godkjenning som spesialist. Men dette er ikke et formelt krav til fastleger.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg