Flagellasjon er pisking eller pryling for å oppnå seksuell opphisselse. Det kan forekommer på den piskedes egen oppfordring eller som selvpisking. Personen opplever lystfølelse ved å bli pisket eller påført smerte på annen måte av partneren eller av seg selv. Flagellasjonen er en form for masochisme, hvor smerteopplevelsen får et lystpreg.

Faktaboks

Etymologi
av latin flagellum, ‘pisk’

Et visst moderat innslag av smerte inngår i mange menneskers seksuelle utfoldelse, for eksempel klyping, biting, suging, hard fastholding. Masochisme blir det når smerten blir det dominerende eller enerådende i det seksuelle samspillet, eller når smerteopplevelsen er en nødvendig betingelse for at personen skal kunne reagere seksuelt.

Flagellasjon benyttes også av enkelte for å fremkalle følelsesmessige religiøse opplevelser som anger, sønderknuselse og liknende. Rituell pisking forekommer for eksempel i sjia-islam på ashura-dagen,den årlige feiringen av imam Husains martyrium og død.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg