masochisme

Artikkelstart

Masochisme er det å oppleve seksuell lystfølelse og opphisselse ved å bli ydmyket og påført fysisk og psykisk smerte. Det kan være klyping, biting, slag eller andre former for ydmykelser. Ofte er det tilstrekkelig med masochistiske fantasier for at personen skal bli seksuelt opphisset. Masochistiske behov som har blitt en forutsetning for i det hele tatt å kunne fungere seksuelt, må oppfattes som et avvik.

Faktaboks

Uttale
-kˈisme

Masochistens komplementære motsetning er sadisten. Sammen danner de et sado-masochistisk par og virker gjensidig stimulerende på hverandre.

Den masochistiske personligheten er en betegnelse som brukes om mennesker som har en spesiell tilbøyelighet til å komme opp i situasjoner hvor man føler seg pint og plaget av andre.

Uttrykket ble innført av Sigmund Freud etter siste del av navnet til den østerrikske forfatter Leopold von Sacher-Masoch (1835–1895), som skildret menn som ble plaget fysisk og psykisk av dominerende kvinner.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (1)

skrev Thomas Arli Kadim

I artikkelen står det at uttrykket ‘masochisme’ ble «innført av Sigmund Freud». Begrepet har dog, så vidt meg bekjent, ikke sitt utspring i arbeidet til Freud, men kan spores til Krafft-Ebing og hans verk Psychopathia Sexualis. Freud henviser for øvrig selv til Krafft-Ebing i teksten «Three Essays on Sexual Theory». Der skriver han følgende:

«The inclination to cause pain to the sexual object, and its counterpart, this most frequent and significant of all perversions, has been identified by Krafft-Ebing, in its two formations, the active and the passive, as sadism and masochism».

Sitatet er hentet fra essaysamlingen: Freud, S. (2014). The Psychology of Love (s. 134).

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg