Marquis de Sade

Marquis de Sade var beryktet for sine avvikende seksuelle tilbøyeligheter, og hans navn lever videre i ordet sadisme. Han tilbrakte til sammen 32 år i fengsel.

Av .

Seksuell sadisme er et seksuelt tenningsmønster der et individ stimuleres seksuelt ved å påføre andre som ønsker nettopp dette, smerter eller ydmykelser. Seksuell sadisme er ikke det samme som sadisme der offeret ikke nyter den skade eller smerte som blir påført.

Faktaboks

Uttale
sadˈisme
Etymologi

avledet fra etternavnet til Marquis de Sade (1740–1814)

Seksuell sadisme ble opprinnelig beskrevet at østerrikeren Richard von Krafft-Ebing i hans omfattende verk Psychopatia sexualis.

Betegnelsen skriver seg fra navnet på en fransk forfatter og adelsmann, Marquis de Sade (1740–1814), som både praktiserte sadisme og beskrev sadistiske aktiviteter i sine romaner.

Sado-masochisme og BDSM

Den som kommer i erotisk samspill med den seksuelle sadisten kalles masochist. Samspillet kalles i sin tur sado-masochisme, forkortet SM. Sammen kan den seksuelle sadisten og masokisten danne et sado-masochistisk par, hvor de gjensidig stimulerer og oppfyller hverandres ønsker og lyster. Dette samspillet har klare regler på den måten at masochisten til enhver tid kan gi signal til den seksuelle sadismen om at nå har masochisten nådd en grense for hva vedkommende kan tåle. Begrepene masochisme og seksuell sadisme er nært knyttet til binding og disiplin (BD). Alle disse fenomenene til sammen kalles gjerne BDSM.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg