Fleinsopp
Spiss fleinsopp er den eneste hallusinogene soppen som er vanlig i Norge. Den er oppført på Helsedirektoratets liste over narkotika, og det er forbudt å være i besittelse eller bruke soppen som rusmiddel.
Fleinsopp
Lisens: fri

Fleinsopp er en slekt av små skivesopper i fargen lysebrun til lysoker.

Faktaboks

Også kjent som
Psilocybe

Mange arter har hallusinogene virkninger, og enkelte har vært benyttet i religiøs kultus av urbefolkning i Mexico og Guatemala helt opp til vår tid. Den gamle kultusen ble først kjent for forskerne i 1950-årene.

Virkningene av fleinsopp skyldes indolderivatene psilocybin og psilocin, som også finnes i enkelte arter i nærstående slekter, som: Panaeolus, Paneolina, Conocybe og Stropharia.

I Norge finnes i underkant av 20 forskjellige arter fleinsopp (avhengig av hvor mange arter vi regner med i slekt Psilocybe), men kun to av disse er hallusinogene: den spisse fleinsoppen Psilocybe semilanceata, er vanlig. Den andre arten er meget sjelden og omtales ikke. Alle fleinsopper er saprotrofer på døde, urteaktige planterester eller dyremøkk.

Systematikk

Nivå Norsk navn Vitenskapelig navn
Rike Sopp Fungi
Rekke Stilksporesopper Basidiomycota
Underrekke Hymeniesopper Agaricomycotina
Klasse Agaricomycetes
Orden Agaricales
Familie Hymenogastraceae
Slekt Fleinsopper Psilocybe

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (4)

skrev Klaus Høiland

Jeg vil gjerne ha (midlertidig) skriverettighet til denne artikkelen slik at jeg kan få lagt inn systematikk. Klaus Høiland

svarte Erik Sveberg Dietrichs

Hei, det er flott om du legger inn systematikk. Du kan gjøre det hvis du bruker "foreslå endringer i teksten" -knappen under artikkelteksten.

skrev Klaus Høiland

Dessuten ville det være fint om stikkordet "fleinsopp" også ble et oppslagsord under "arter og grupper av sopp".

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg