Hallusinogener er en samlebetegnelse på rusmidler som påvirker hjernen og fremkaller psykoselignende bevissthetsforandringer og forstyrrelser av sanseoppfattelsen som illusjoner og hallusinasjoner. De klassifiseres ofte i tre grupper:

Faktaboks

Uttale
hallusinogˈener

Flere stoffer fra andre stoffgrupper kan ha milde hallusinogene egenskaper som for eksempel cannabis eller amfetaminderivater som MDMA som i blant kan finnes klassifisert som hallusinogener.

Felles for alle hallusinogene stoffene er at de forandrer hjernens fortolkning og sortering av inntrykkene som kommer gjennom sansene. Psykedelika virker hovedsakelig ved å påvirke hjernens serotoninreseptorer, dissosiative stoffer påvirker hovedsakelig NDMA-reseptorer og antikolinerge stoffer kolinerge reseptorer.

Disse stoffene fremmer illusjoner og andre endringer i persepsjon. Mest typisk er forandringer i synsinntrykk, for eksempel at objekter forandrer farger eller former. Man kan også se objekter som ikke finnes i virkeligheten, det som ofte forstås som hallusinasjoner. Også sanser som hørsel, smak, lukt og bevegelse kan forvrenges ved inntak av psykedeliske stoffer.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg