Flekktyfus, betegnelse på rickettsioser som overføres med lus og lopper. Rickettsioser som overføres med flått, betegnes ofte flekkfeber. (Ofte blir betegnelsen tyfus feilaktig brukt om tyfoidfeber, som er en bakteriesykdom forårsaket av Salmonella typhi.)

Den klassiske epidemiske flekktyfus, som er en alvorlig sykdomstilstand med feber, utslett og symptomer fra mange organer, og ofte hjernepåvirkning, forårsakes av Rickettsia prowazekii, som har lus som vektor og mennesket som reservoar. Uten antibiotikabehandling er dødeligheten opp mot 40 %. Lusbåren flekktyfus var et stort problem under begge verdenskrigene, og det har senere også vært epidemier i flyktningleirer og under andre spesielle forhold.

Rickettsia typhi er årsaken til loppebåren tyfus, og har lopper som vektor, og oftest rotter som reservoar. Sykdommen forekommer mange steder i verden, men ikke i Norge, dog har enkelte importerte tilfeller forekommet. Sykdomsbildet er mildere enn ved den lusbårne formen. Bakterien Orientia tsutsugamushi forårsaker en spesiell form for flekktyfus som ofte kalles kratt-tyfus (eng. scrub tyfus), som overføres med midd i Sørøst-Asia.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.