Flekktyfus er navnet på rickettsioser som overføres med lus og lopper. Rickettsioser som overføres med flått, kalles ofte flekkfeber. Ofte blir betegnelsen tyfus feilaktig brukt om tyfoidfeber, som er en bakteriesykdom forårsaket av Salmonella typhi.

Faktaboks

Også kjent som

tabardillofeber

Epidemisk flekktyfus

Den klassiske epidemiske flekktyfus, som er en alvorlig sykdomstilstand med feber, utslett og symptomer fra mange organer, og ofte hjernepåvirkning, forårsakes av Rickettsia prowazekii, som har lus som vektor og mennesket som reservoar. Uten antibiotikabehandling er dødeligheten opp mot 40 prosent.

Lusbåren flekktyfus var et stort problem under begge verdenskrigene, blant annet i konsentrasjonsleire under andre verdenskrig, og det har senere også vært epidemier i flyktningleirere.

Endemisk flekktyfus

Rickettsia typhi er årsaken til loppebåren tyfus, også i blant kalt musetyfus. Lopper er vektor for bakterien, og oftest er rotter reservoar. Musetyfus blir overført via infiserte rottelopper (Xenopsylla cheopsis) eller rottelus (Polyplax spinulosa) til mennesker. Sykdommen forekommer mange steder i verden, men ikke i Norge, dog har enkelte importerte tilfeller forekommet. Sykdomsbildet er mildere enn ved den lusbårne formen.

Bakterien Orientia tsutsugamushi forårsaker en spesiell form for flekktyfus som ofte kalles kratt-tyfus (engelsk scrub tyfus), som overføres med midd i Sørøst-Asia.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg