Flekkfeber, klinisk betegnelse på en gruppe infeksjoner som skyldes små bakterier av slekten Rickettsia. Betegnelsen flekkfeber har sammenheng med at feber og utslett er de viktigste kliniske manifestasjonene, og betegnelsen blir i hovedsak brukt om rickettsioser som overføres med flått, dvs. har flått som vektor. Rickettsioser som overføres med lus og lopper betegnes gjerne flekktyfus eller tyfus.

Om lag ti ulike rickettsia-arter kan gi flåttoverført flekkfeber, og ofte har sykdommen navn etter det geografiske området hvor infeksjonen er mest utbredt. Flåttoverført rickettsiose forekommer blant annet i Middelhavsland og Afrika som «fièvre boutonneuse», i Afrika som afrikansk flåttyfus eller «Afrikansk flåttbittfeber» og i Amerika som Rocky Mountain fever. Pasienten har ofte et krustebelagt sår på stikkstedet, spredt utslett, feber, hodepine og muskelsmerter.

I Norge ser vi oftest flekkfeber i form av afrikansk flåttyfus, som skyldes bakterien Rickettsia africae, hos safariturister som har vært i sørlige Afrika. Sykdommen går som regel over av seg selv, men antibiotika vil forkorte sykdomsvarigheten.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.