Flekkfeber er navnet på en gruppe infeksjoner som skyldes små bakterier av slekten Rickettsia. Navnet 'flekkfeber' kommer av at feber og utslett er de viktigste kliniske manifestasjonene. Flekkfeber blir i hovedsak brukt om rickettsioser som overføres med flått, det vil si har flått som vektor. Rickettsioser som overføres med lus og lopper betegnes gjerne flekktyfus eller tyfus.

Om lag ti ulike rickettsia-arter kan gi flåttoverført flekkfeber, og ofte har sykdommen navn etter det geografiske området hvor infeksjonen er mest utbredt. Flåttoverført rickettsiose forekommer blant annet i Middelhavsland og Afrika som «fièvre boutonneuse», i Afrika som afrikansk flåttyfus eller «Afrikansk flåttbittfeber» og i Amerika som Rocky Mountain fever. Pasienten har ofte et skorpebelagt sår på stikkstedet, spredt utslett, feber, hodepine og muskelsmerter.

I Norge ser vi oftest flekkfeber i form av afrikansk flåttyfus, som skyldes bakterien Rickettsia africae, hos safariturister som har vært i sørlige Afrika. Sykdommen går som regel over av seg selv, men antibiotika vil forkorte sykdomsvarigheten.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg