Flekkfeber, klinisk betegnelse på en gruppe infeksjoner som skyldes små bakterier av slekten Rickettsia. Betegnelsen flekkfeber har sammenheng med at feber og utslett er de viktigste kliniske manifestasjonene, og betegnelsen blir i hovedsak brukt om rickettsioser som overføres med flått, dvs. har flått som vektor. Rickettsioser som overføres med lus og lopper betegnes gjerne flekktyfus eller tyfus.

Om lag ti ulike rickettsia-arter kan gi flåttoverført flekkfeber, og ofte har sykdommen navn etter det geografiske området hvor infeksjonen er mest utbredt. Flåttoverført rickettsiose forekommer blant annet i Middelhavsland og Afrika som «fièvre boutonneuse», i Afrika som afrikansk flåttyfus eller «Afrikansk flåttbittfeber» og i Amerika som Rocky Mountain fever. Pasienten har ofte et krustebelagt sår på stikkstedet, spredt utslett, feber, hodepine og muskelsmerter.

I Norge ser vi oftest flekkfeber i form av afrikansk flåttyfus, som skyldes bakterien Rickettsia africae, hos safariturister som har vært i sørlige Afrika. Sykdommen går som regel over av seg selv, men antibiotika vil forkorte sykdomsvarigheten.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.