rickettsiose

Artikkelstart

Rickettsiose er en samlebetegnelse for sykdommer forårsaket av Rickettsia. Rickettsioser spres med lus, lopper, midd og flått. I Norge har det de siste tiåra vært en del tilfeller av flåttoverført rickettsiose hos nordmenn som har oppholdt seg i rickettsioseendemiske områder i utlandet, særlig i Afrika. Flest importtilfeller har det vært av afrikansk flåtttyfus, som forårsakes av Rickettsia africae. Safariturister i sørlige deler av Afrika er det mest utsatte gruppen.

Faktaboks

Uttale
rickettsiˈose

Inndeling

Rickettsiosene deles. ofte deles rickettsiosene inn i flekktyfus og flekkfeber, men inndelingen er ikke helt logisk og ikke særlig nyttig. Rickettsioser som overføres med lus og lopper, det vil si flekktyfus og murin flekktyfus, regnes til flekktyfusgruppen, mens flekkfebergruppen i hovedsak omfatter rickettsioser som overføres med flått, for eksempel Rocky Mountain spotted fever og afrikansk flåttyfus.

Sykdomsutvikling og symptomer

Ved alle rickettsioser kommer bakteriene inn i kroppen på stikkstedet og spres derfra med blodbanen til ulike organer. Ved flått- og middbårne sykdommer blir det et sår på stikkstedet, dette blir gjerne svart, skorpebelagt og kalles eschar.

Vanlig symptomer etter en inkubasjonstid på fem til ti dager er akutt innsettende feber, hodepine, muskelsmerter og ofte et generalisert hudutslett.

Rickettsioser omfatter et bredt spektrum av sykdomstilstander, fra sykdommer med alvorlig affeksjon av flere organer, og som ubehandlet har meget høy dødelighet, til sykdommer med influensalignende sykdomsbilder, som knapt trenger antibiotikabehandling.

Diagnose og behandling

Diagnosen stiller man ut fra nøyaktig sykehistorie og klinisk bilde. Den bekreftes når man påviser antistoffer mot den mistenkte rickettsiabakterien. Man behandler rickettsiose med antibiotika: tetrasykliner, kloramfenikol eller kinolon, men ikke alle pasienter trenger antibiotikabehandling.

Forebygging

Etter som alle rickettsioser er vektorbårne sykdommer, vil kampen mot vektorene med insekticider og andre midler være viktig i bekjempelsen av sykdommene, både i epidemiske situasjoner og for å redusere forekomsten av sporadiske tilfeller. Safariturister i Afrika må være påpasselige med påkledning og hyppig bruk av insektmidler (repellenter) slik at de ikke får flåttbitt.

Navn

Bakteriene har fått sitt navn etter den amerikanske bakteriologen Howard Taylor Ricketts (1871–1910).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg