Rickettsiose er en samlebetegnelse for sykdommer forårsaket av Rickettsia. Rickettsioser spres med lus, lopper, midd og flått. I Norge har det de siste tiåra vært en del tilfeller av flåttoverført rickettsiose hos nordmenn som har oppholdt seg i rickettsioseendemiske områder i utlandet, særlig i Afrika. Flest importtilfeller har det vært av afrikansk flåttyfus, som forårsakes av Rickettsia africae. Safariturister i sørlige deler av Afrika er den mest utsatte gruppen.

Faktaboks

Uttale
rickettsiˈose

Inndeling

Rickettsiosene deles ofte inn i flekktyfus og flekkfeber, men inndelingen er ikke helt logisk og ikke særlig nyttig.

Flekktyfusgruppen

Rickettsioser som overføres med lus og lopper regnes til flekktyfusgruppen. Gruppen omfatter epidemisk (også kalt klassisk) flekktyfus, forårsaket av Rickettsia prowazekii, og endemisk flekktyfus, også kalt musetyfus, forårsaket av Rickettsia typhi.

Flekkfebergruppen

Flekkfebergruppen omfatter i hovedsak rickettsioser som overføres med flått, for eksempel Rocky Mountain spotted fever (forårsaket av Rickettsia rickettsii) og afrikansk flåttyfus (forårsaket av Rickettsia africae).

Sykdomsutvikling og symptomer

Ved alle rickettsioser kommer bakteriene inn i kroppen på stikkstedet og spres derfra med blodbanen til ulike organer. Ved flått- og middbårne sykdommer blir det et sår på stikkstedet, dette blir gjerne svart, skorpebelagt og kalles eschar.

Vanlig symptomer etter en inkubasjonstid på fem til ti dager er akutt innsettende feber, hodepine, muskelsmerter og ofte et generalisert hudutslett.

Rickettsioser omfatter et bredt spektrum av sykdomstilstander, fra sykdommer med alvorlig affeksjon av flere organer, og som ubehandlet har meget høy dødelighet, til sykdommer med influensalignende sykdomsbilder, som knapt trenger antibiotikabehandling.

Diagnose og behandling

Diagnosen stiller man ut fra nøyaktig sykehistorie og klinisk bilde. Den bekreftes når man påviser antistoffer mot den mistenkte rickettsiabakterien. Man behandler rickettsiose med antibiotika: tetrasykliner, kloramfenikol eller kinolon, men ikke alle pasienter trenger antibiotikabehandling.

Forebygging

Etter som alle rickettsioser er vektorbårne sykdommer, vil kampen mot vektorene med insekticider og andre midler være viktig i bekjempelsen av sykdommene, både i epidemiske situasjoner og for å redusere forekomsten av sporadiske tilfeller. Safariturister i Afrika må være påpasselige med påkledning og hyppig bruk av insektmidler (repellenter) slik at de ikke får flåttbitt.

Navn

Bakteriene har fått sitt navn etter den amerikanske bakteriologen Howard Taylor Ricketts (1871–1910).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg