Fosfatase.

Fosfatase. Fosforylering og defosforylering av et protein. Proteinkinase (enzym) katalyserer fosforyleringen av et protein ved å ta en fosfatgruppe fra ATP (som derved omdannes til ADP) og overføre fosfatgruppen til en aminosyre. Reaksjonen katalyseres i motsatt retning av en protein-fosfatase (enzym) som fjerner fosfatgruppen igjen. En rekke proteiner endrer sin aktivitet gjennom slik fosforylering/defosforylering.

Av /Store medisinske leksikon ※.

Fosfataser er en gruppe enzymer som bryter ned organiske fosfatforbindelser. Fosfataser finnes i alle vev og går herfra over i blodet. Konsentrasjonen i blodet avhenger både av cellenes produksjon og nedbryting av fosfataser og av utskillelsen fra organismen med urin og galle, og mengden er forhøyd ved en rekke sykdommer. En undersøkelse av blodets innhold av fosfataser kan derfor være en hjelp for å stille diagnosen.

Faktaboks

Uttale
fosfatˈaser

Noen fosfataser fungerer best i surt miljø og kalles derfor sure fosfataser, mens basiske fosfataser fungerer best i basisk miljø. Dette benytter man seg av når man skal identifisere fosfatasene i en blodprøve og måle deres konsentrasjon. Som eksempler kan nevnes at spesielle sure fosfataser kan finnes i meget forhøyet konsentrasjon ved kreft i prostata, og at konsentrasjonen av alkaliske fosfataser (ALP) er forhøyet ved en rekke knokkel- og leversykdommer.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg