Gallesyrene bidrar til fordøyelsen av og oppsugingen av fett fra tarmen særlig på tre måter. De aktiverer et enzym fra bukspyttkjertelen, en lipase, som bryter ned fettet i maten til glyserol, monoglyserider og frie fettsyrer. De fremmer enzymets virkning ved at de omdanner det uoppløselige fettet til en emulsjon av mikroskopiske dråper, som gir enzymet en stor overflate å virke på. Endelig danner de oppløselige forbindelser med en del av fettsyrene, slik at disse kan suges opp av tarmslimhinnens celler.
I tarmslimhinnen fraspaltes gallesyrene, og de føres med blodet til portåren og videre til leveren. Herfra utskilles de på nytt med gallen til tolvfingertarmen. Forstyrrelse av dette gallesyrekretsløpet, det enterohepatiske kretsløp, kan medvirke til at det dannes gallestein. Manglende galleproduksjon og -utskillelse rammer først og fremst fettabsorpsjonen i tarmen, men også protein- og karbohydratfordøyelsen blir forstyrret. Forstyrrelser i fettfordøyelsen vil føre til at de fettløselige vitaminene A-, D-, E- og K-vitamin ikke blir tatt opp.
Kommentarer
Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.
Du må være logget inn for å kommentere.