Fotopsier er lysglimt som kun den enkelte person selv oppdager, det vil si at de er subjektivt oppfattede. De viser seg hyppigst som kortvarige, ørsmå lysglimt, eventuelt som et hurtig sirkulerende lys av et øyeblikks varighet.

Faktaboks

Uttale
fotopsˈi
Etymologi
av gresk fos, ‘lys’, og opsis, ‘syn’

Fotopsiene framkalles av en ufysiologisk, mekanisk irritasjon av øyets netthinne. Dette skjer oftest ved at øyets glasslegeme berører, «skvulper borti», eller trekker i netthinnen. De kan også forekomme ved sykdommer i netthinnen eller årehinnen, herunder også ved svulster i årehinnen. Et kraftig slag mot øyet, hvor trykkbølgen forplanter seg mot netthinnen, kan også medføre lysglimt.

Fotopsier er altså ikke det samme som flimmerskotomer, som oftest oppleves som sikksakkformede lysende, lett vibrerende streker. Disse varer oftest i minst fem til ti minutter, gjerne betydelig lenger. Flimmerskotomer framkalles av forbigående sammentrekning av blodåreveggene i øyet eller i hjernen, som ved migrene.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg