årehinnen

Øye. Illustrasjonen viser høyre øye gjennomskåret, sett ovenfra, og med de enkelte lag skilt fra hverandre.

Av /KF-arkiv ※.

Artikkelstart

Årehinnen er navnet på en blodårerik, pigmentert bindevevshinne i øyet. Årehinnen ligger mellom øyets senehinne (sclera) og netthinne (retina) og har til hovedoppgave å ernære netthinnens sanseepitel.

Faktaboks

Også kjent som

latin chorioidea

Navnet årehinne brukes også om den bløte hjernehinnen pia mater, som ligger helt inntil hjernevevet.

Årehinnen i øyet

Årehinnen er 0,1–0,3 millimeter tykk og består av flere lag. Innerst er den knyttet til netthinnens pigmentepitel gjennom Bruchs membran, som består av basalmembranene til netthinnens pigmentepitel og årehinnens innerste lag (choriocapillaris). En eventuell netthinneavløsning skjer derfor mellom pigmentepitelet og resten av netthinnen, og ikke mellom pigmentepitelet og årehinnen. Utenfor pigmentepitelet er choriocapillaris, som består av et nettverk av små blodårer (kapillarer) som ernærer de ytre delene av netthinnen. Utenfor choriocapillaris finnes et tykkere lag, som domineres av større blodårer (arterier og vener).

Årehinnen er relativt løst festet til senehinnen, slik at det mellom disse finnes et potensielt hulrom, det suprachoriodale rom. Det store antall av pigmentceller (melanocytter) gir årehinnen en brunlig farge.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg