Fotvorte, godartet svulst i overhuden i foten, forårsaket av infeksjon av humant papillomavirus (HPV). Ca. 10 % av barn og unge har vorter, hvorav fotvorter er hyppigst. Smitten skjer fra person til person, gjerne i sammenhenger der flere går barbent, som i fellesdusj i skoler o.l. Vortene viser seg som fortykkede knuter som i fotsålene ofte ligger i huden og ikke reiser seg over hudens nivå. Overflaten er gråhvit, tørr, med små groper og sorte punkter, som er rester etter blødninger. Fotvortene kan være ømme når de belastes under gange.

Indikasjon for behandling er først og fremst at vorten er plagsom og at den påvirker gangfunksjonen. Vortene forsvinner ofte av seg selv fordi individet utvikler immunitet. Dette kan ta måneder og i noen tilfeller flere år. En bør derfor avvente utviklingen fremfor å gå i gang med aktiv behandling. Det er flere typer behandlinger:

Konservativ behandling består i å påføre midler som dels har en antiviral effekt (virusdrepende), dels løser opp og fjerner den fortykkede huden som ligger over vortevevet. Behandlingen er langvarig og effekten er usikker. Brukbare preparater fås i håndkjøp på apoteket, andre forskrives av lege.

Frysebehandling (kryobehandling) består i kraftig nedkjøling av vortevevet, vanligvis ved bruk av flytende nitrogen, slik at vortevevet dør. Frysebehandling kan være ganske smertefull, både under selve nedfrysingen og i de påfølgende dagene. Det er dessuten vanskelig å fjerne vorten med bare én behandling. Tre til fem behandlinger er ofte nødvendig for å oppnå et tilfredsstillende resultat, og ikke sjelden kommer det tilbakefall.

Kirurgisk behandling består i å fjerne vortevevet, gjerne med utskraping i lokalbedøvelse. Behandlingen er effektiv, men er best egnet hvis det bare er én eller noen få vorter. Ved all vortebehandling er det risiko for at vortene kommer tilbake igjen. Se også vorte.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.