Fotvorte
Fotvorter kan ofte komme i fotsålen.
DermNetNZ.org.
Lisens: CC BY NC ND 3.0

Fotvorte er en godartet hudsvulst på foten som skyldes infeksjon av humant papillomavirus (HPV). Omtrent én av ti av barn og unge har vorter, hvorav fotvorter er vanligst. Smitte av HPV skjer fra person til person, gjerne i sammenhenger der flere går barbent, som i fellesdusj i skoler og lignende. Vortene viser seg som fortykkede knuter som i fotsålene ofte ligger i huden og ikke reiser seg over hudens nivå. Overflaten er gråhvit, tørr, med små groper og svarte punkter, som er rester etter blødninger. Fotvortene kan være ømme når de belastes under gange.

Faktaboks

Også kjent som
verruca plantae pedis

Behandling

Man kan behandle fotvorter hvis de er plagsomme og påvirker gangfunksjonen. Vortene forsvinner ofte av seg selv fordi kroppen utvikler immunitet mot viruset og kan nedkjempe dette. Nedkjempelsen av viruset kan ta måneder og i noen tilfeller flere år. En bør derfor avvente utviklingen fremfor å gå i gang med aktiv behandling. Det er flere typer behandlinger:

Konservativ behandling

Konservativ behandling består i å påføre legemidler som dels har en virusdrepende, dels løser opp og fjerner den fortykkede huden som ligger over vortevevet. Behandlingen er langvarig og effekten er usikker. Brukbare preparater fås kjøpt på apoteket uten resept, andre lignende legemidler må forskrives av lege.

Frysebehandling

Frysebehandling består i kraftig nedkjøling av vortevevet, vanligvis ved bruk av flytende nitrogen, slik at vortevevet dør. Frysebehandling kan være ganske smertefull, både under selve nedfrysingen og i de påfølgende dagene. Det er dessuten vanskelig å fjerne vorten med bare én behandling. Tre til fem behandlinger er ofte nødvendig for å oppnå et tilfredsstillende resultat, og ikke sjelden kommer det tilbakefall.

Kirurgisk behandling

Kirurgisk behandling består i å fjerne vortevevet, gjerne med utskraping i lokalbedøvelse. Behandlingen er effektiv, men er best egnet hvis det bare er én eller noen få vorter. Ved all vortebehandling er det risiko for at vortene kommer tilbake igjen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg