vorte

Artikkelstart

Vorter er godartete utvekster i overhud eller slimhinner, forårsaket av humant papillomavirus (HPV). Vortevirus smitter fra personer som er bærere av vortevirus, eller muligens indirekte fra miljøet. Rundt en tiendedel av alle barn har vorter. I løpet av oppveksten får de fleste barn vorter.

Faktaboks

Også kjent som
verruca

Årsaker

Vorter oppstår ved at HPV-virus infiserer cellene i overflateepitelet og forstyrrer reguleringen av celledelingen i disse cellene. Dette fører til en overvekst, som imidlertid begrenser seg selv.

Typer

Det finnes mer enn 50 ulike typer HPV-virus som er knyttet til forskjellige typer vorter. De fleste vorter kan fremkalles av flere ulike typer HPV-virus. Vorter opptrer vanligvis i huden, men de kan også oppstå i slimhinner, for eksempel på tungen eller på stemmebåndene (stemmebåndspapillomer).

Vanlige vorter (verrucae vulgaris) finnes oftest på hender og i fotsåler, men kan oppstå hvor som helst på huden. Vortene vises som fortykkelser med en ru overflate i huden. Diameteren er noen millimeter. I vorten kan man ofte se små, svarte punkter som er rester etter blødninger i vortevevet.

Flate vorter (verrucae planae) vises som små, lett forhøyede, brunrøde fortykkelser i huden. De kan være tallrike, og opptrer oftest i ansiktet og på håndryggene hos barn og unge.

Condylomata accuminatae (kjønnsvorter eller veneriske vorter) er vanligvis seksuelt overført og sees på eller nær kjønnsorganene eller rundt endetarmsåpningen.

Verruca plantae pedis (fotvorter) viser seg som fortykkede knuter som i fotsålene ofte ligger i huden og ikke reiser seg over hudens nivå.

Senile vorter, talgvorter eller seborreiske keratoser, er ikke egentlige vorter, men fortykkelser av overhuden, se keratose.

Behandling

Personer som er infisert med vortevirus, vil etter en tid utvikle immunitet, og vortene går da bort av seg selv. Det er derfor som regel ikke nødvendig å behandle vorter med mindre de er plagsomme, for eksempel ved at de er vonde å gå på, eller kosmetisk sjenerende.

Hvis man velger å behandle vortene, fins det flere alternativer:

Vortepenslinger

Vortepensling kan være til noe hjelp, spesielt ved kjønnsvorter. Man bruker stoffer som virker giftig på cellene i vorten, ved fot- og håndvorter gjerne i blandinger med salisyl, som løser opp den harde huden over de levende vortecellene. Ved hånd- og fotvorter vil behandlingen oftest strekke seg over flere uker. For behandling av kjønnsvorter er det utviklet et stoff, imiquimod, som forsterker individets immunrespons rettet mot virusinfiserte celler.

Frysebehandling

Dette innebærer at vortene nedkjøles kraftig, gjerne ved bruk av flytende nitrogen som sprayes direkte på vortene. Behandlingen kan gjøre vondt og må som regel gjentas tre til fem ganger før vortene er borte. Frysebehandling kan føre til sårdannelser og arr, og den bør utføres av lege.

Utskraping

Utskraping av vortene kan være effektivt, men det må gjøres i lokalbedøvelse, og passer best hvis det bare er én eller noen få vorter.

Laserbehandling

Mest brukt er CO2-laser som får vortevevet til å fordampe. Dette er heller ikke smertefritt og krever lokalbedøvelse. Se også laserbehandling av hudforandringer.

Prognose

Ved alle typer vortebehandling er tilbakefall relativt hyppig. Risikoen for tilbakefall er særlig stor hvis behandlingen foretas i en periode hvor antallet vorter er økende. Noen typer vortevirus som gir kjønnsvorter, synes å kunne føre til utvikling av kreft i livmorhalsen. Kvinner som selv har eller har hatt kjønnsvorter, eller som har en partner som har kjønnsvorter, bør derfor gå til regelmessig underlivskontroll.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg