drøvelen

Drøvelen

Av /KF-arkiv ※.
Munnhule

Munnhule. Øverst: Munnhulen sett forfra; ganen er delvis fjernet. – Nederst: Nesestrupehulen sett fra baksiden.

Av /Store medisinske leksikon ※.

Ganeseil er betegnelse på bakre del av den bløte ganen (palatum molle). Ganeseilet er slimhinnekledd, grenser fortil mot den harde gane og har baktil en fri rand mot svelget (pharynx). Midt på den frie rand er det en slimhinnetapp, drøvelen (uvula). Ved svelging legger ganeseilet seg an mot den bakre veggen i svelget og stenger dermed passasjen opp mot de øvre luftveier.

Faktaboks

Også kjent som
velum palatinum

Ganeseilet består for øvrig av muskulatur og er av stor betydning for tale og svelging. Det løftes ved hjelp av musculus levator veli palatini (innervasjon fra plexus pharyngealis). Dersom ganeseilet ikke fungerer som det skal, for eksempel ved lammelse eller ved medfødt misdannelse, vil mat og drikke komme opp i nesen under svelging, og stemmen får et nasalt preg (rhinolalia aperta). Slimhinnen i ganeseilet er et flerlaget plateepitel, på samme måte som i munnhulen forøvrig

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg