munnhulen

Munnhule. Øverst: Munnhulen sett forfra; ganen er delvis fjernet. – Nederst: Nesestrupehulen sett fra baksiden.

Av /Store medisinske leksikon ※.

Munnhulen er fordøyelseskanalens øverste avsnitt som foran er begrenset av leppene og bak åpner seg til nesesvelget (epifarynks) mellom de bakre ganebuene.

Overleppen (labium superius oris) og underleppen (labium inferius oris) inneholder en ringmuskel som kan lukke munnspalten (rima oris), samt forskjellig annen muskulatur som gir leppene meget stor bevegelighet. De møtes på sidene i munnvikene (anguli oris, kommisurene). Det røde leppepartiet (prolabium, prolabiet) er en del av ansiktshuden, men overhuden er her så tynn at blodet i de mange fine kapillarene lyser igjennom. Det er verken hårsekker eller kjertler i prolabiet. På innsiden av leppene går prolabiet over i munnslimhinnen.

Inndeling av munnhulen

Munnhulen kan deles opp i forgården (vestibulum oris), som er det spalteformede rommet mellom kjevenes tannfremspring/tennene og innsiden av kinn og lepper, og den egentlige munnhulen (cavum oris proprium). Når munnen er lukket, er hulrommet bare en ganske smal, spyttfylt spalte mellom tungen og ganen.

Munnhulens tak, som atskiller den fra nesehulen, utgjøres av den harde og den bløte ganen med ganeseilet, mens bunnen foran tungebenet består av muskler (blant annet tungen) og bindevev.

Munnslimhinnen

Slimhinnen er et meget motstandsdyktig, flerlaget plateepitel som inneholder tallrike sanseorganer og frie nerveender som registrerer kulde-, varme-, trykk- og smertepåvirkninger. Også tungens slimhinne er ytterst følsom og inneholder dessuten smakssansens mottakerorganer. Spredt i bindevevet under slimhinnen finnes det en mengde små spyttkjertler som betyr mest med hensyn til spyttproduksjonen. Det er tre par store spyttkjertler som tømmer spytt til munnhulen via større utførselsganger. En av disse store kjertlene ligger under underkjeven (glandula submandibularis), en under tungen (glandula sublingualis) og en foran øret (glandula parotis, ørespyttkjertelen).

Ørespyttkjertelen ligger like under huden og sender sin utførselsgang skrått inn gjennom kinnets tyggemuskel (musculus masseter) til et punkt rett ut for de bakerste jekslene i overkjeven, der den munner ut i en liten forhøyning.

Munnhulens betydning for fødeinntak

Både den mekaniske nedbrytningen og den kjemiske fordøyelsen av maten innledes i munnhulen. Maten findeles ved tyggingen og blandes med spyttet, som inneholder et enzym, spyttamylase, som spalter stivelse.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg