drøvelen

Drøvelen

Av /KF-arkiv ※.
Munnhule

Munnhule. Øverst: Munnhulen sett forfra; ganen er delvis fjernet. – Nederst: Nesestrupehulen sett fra baksiden.

Av /Store medisinske leksikon ※.

Ganen er taket i munnhulen, og danner skilleveggen mellom munnhulen og nesehulen. Ganen deles i en hard og en bløt del.

Faktaboks

Etymologi
latin palatum

Ganen består foran av den harde ganen (palatum durum), som dannes av overkjevebeinet (maxilla) og ganebeinet (os palatinum). Hvert bein består av to halvdeler. Den harde ganen er kledd med en slimhinne som er direkte fastvokst i beinhinnen og lar seg derfor ikke forskyve. Hos yngre mennesker har slimhinnen ofte tverrfolder (plicae palatinae transversae). Av og til kan beinet være fortykket langs midten av den harde ganen (torus palatinus).

Den bevegelige, bløte ganen (palatum molle) bak den harde ganen kalles også ganeseilet (velum palatinum) og danner inngangen til svelget. Det består av bindevev og muskulatur (musculus tensor & levator veli palatini), kledd med slimhinne av flerlaget plateepitel. I midten henger drøvelen (uvula) ned fra bakre rand av den bløte ganen, og til sidene er det to slimhinnefolder som kalles ganebuer.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg